MENIU

FRESH-REFRESH. Mărarul, ESENŢA tinereţii şi a înfloririi

Mărarul te scapă de sughiţ

Alexandra Păcuraru ne prezintă rubrica Fresh Refresh. Azi aflăm tot ceea ce trebuie să ştim despre proprietăţile mărarului.

Despre efectele mararului se vorbea încă de pe acum 5 mii de ani, de pe vremea faraonilor Egiptului antic. Noi, românii, am uitat de calităţile mărarului şi îl folosim doar la bucătărit. Mărarul însă este o plantă minune. Au efecte nu doar frunzele sale, ci şi seminţele şi tulpina. Bogat în potasiu, sodiu şi sulf mararul are o grămadă de utilizări medicale. Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ şi tratează insomia. Uleiul volatil de mărar conţine între 40-60% carvona, un antioxidant cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mǎrarul are proprietǎţi digestive şi diuretice. De aceea, este folosit cu succes în regimurile pentru slăbit. Proprietăţile sale diuretice împiedică retenţia de lichide din organism şi acţionează asupra depunerilor în zonele cu celulită. Tot mărarul, acţionează şi asupra sistemului nervos. Pe vremuri, el a fost folosit chiar pentru calmarea crizelor de epilepsie. Seminţele de mărar conţin estrogen. De aceea, o cură cu pulbere sau tinctură de mărar stimuleazǎ lactaţia în cazul proaspetelor mame. Cercetătorii de la Universitatea din Osaka afirma ca aceeasi cura cu tinctura de mărar favorizeaza creşterea sânilor, reglează ciclul menstrual şi ameliorează simptomele menopauzei.

Mai multe articole despre:
mărar beneficii mărar la ce e bun mărarul