MENIU

Floarea cu aspect gingaș „ce poate învia morții și ucide pe cei vii”. Este ca o armă cu două tăișuri!

O plimbare în natură ne poate relaxa, iar dincolo de orașele din ce în ce mai poluate există adevărate comori de care ne putem bucura. Însă, natura vine și cu unele riscuri, iar o floare anume este renumită pentru proprietățile ei, atât ca medicament, dar și ca otravă! 

Cum traficul din orașe este din ce în ce mai greu de navigat, iar aerul tot mai poluat, avem oportunitatea de a alege să ne petrecem timpul liber în natură, pentru a ne bucura de frumusețile pe care lumea noastră ni le oferă. Însă, aceste frumuseți au și unele riscuri, la care poate că nici nu ne gândim! Iar unul dintre acestea este o floare superbă, cunoscută ca degețel, degetar, sau, după numele ei științific, Digitalis. Această plantă conține digoxină, fiind cunoscută pentru proprietățile sale, atât ca medicament, cât și ca otravă, potrivit Click!

Degețelul are petale mov, iar florile sale au o formă delicată de clopoțel. De altfel, de aici vine și una dintre denumirile sale populare, „clopotele omului mort”. Vreme de secole întregi, această floare a fost folosită atât ca medicament, dar și ca otravă, datorită efectelor pe care le are asupra inimii!

Se pare că efectele plantei se datorează unor compuși puternici pe care îi conține, cunoscuți drept glicozide cardiace, care pot acționa asupra mușchiului cardiac. Printre acești compuși se numără și digoxina, care poate inhiba pompa de potasiu-sodiu din inima noastră. Mai precis, acest lucru înseamnă că inima noastră va începe să bată mult mai repede și puternic.

De altfel, un vechi proverb englezesc despre această floare spune că ea „poate învia morții și îi poate ucide pe cei vii”!

Din păcate, această perturbare a ritmului cardiac poate duce, destul de rapid, atât la stop cardiac, cât și la deces.

Cu toate acestea, deși ni se poate părea bizar, se pare că digoxina este prescrisă de către medici pentru insuficiență cardiacă, atunci când alte medicamente nu funcționează.