MENIU

Există mai multe motive pentru care Texas Hold’em este așa cunoscut (P)

Texas Hold’em este, fără îndoială, cea mai populară variantă de poker din lume. Este jucat peste tot și la toate nivelele. Fie că se joacă acasă cu prietenii sau familia, fie că are loc în sălile de jocuri, în cazinouri online și fizice sau în cadrul campionatelor mondiale de poker, Texas Hold’em este la fel de apreciat și incitant.

Popularitatea sa a explodat pur și simplu odată cu lansarea cazinourilor online, dar primii pași spre celebritate au fost făcuți în urmă cu aproximativ 30 de ani. Pentru a înțelege de ce este foarte popular Texas Hold’em, este important să afli povestea cap coadă a acestei variante de poker. 

De ce este, deci, popular

 

Istoria acestui joc atât de captivant începe în anii ‘50, în încăperi obscure din Texas, pline cu fum de țigară și jucători fascinați de magia sa. Nu există documente scrise care să ateste o dată exactă a debutului Texas Hold’em. Istoria începuturilor sale se bazează mai degrabă pe informații orale transmise din generație în generație.

 

La mijlocul anilor ‘60, jocul și-a croit drum spre Las Vegas, dar nu a reușit să câștige popularitate timp de câțiva zeci de ani buni. Unul dintre motivele pentru care nu a ajuns cunoscut din start a fost imposibilitatea intrării sale în cazinouri. Instituțiile de stat care se ocupau de reglementarea jocurilor de noroc nu aveau un regulament în care să încadreze Texas Hold’em, acesta fiind un “flop game” (denumit așa datorită cărților comune care se împart la fiecare mână), în timp ce majoritatea jocurilor din cazinourile de atunci erau “stud” sau “draw-based”.

 

De îndată ce a intrat în legalitate, Texas Hold’em a fost de neoprit și a ajuns să fie jucat pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii. Dacă în acea perioadă aveai în minte gândul “Vreau să fac bani urgent!”, cu siguranță ai fi reușit să faci acest lucru jucând Texas Hold’em într-un cazinou.

1987, an de importanță majoră

 

Un moment cu adevărat important pentru Texas Hold’em a fost anul 1987, când California a legalizat acest tip de poker. Dacă până atunci cele mai populare erau 7 Stud Card și Kansas City Lowball Draw, la scurt timp locul lor a fost luat de Texas Hold’em, care i-a cucerit atât pe jucătorii începători cât și pe cei avansați și profesioniști.

 

În SUA, Coasta de Vest dă tonul în materie de poker, așa că nu a mirat pe nimeni faptul că Texas Hold’em s-a răspândit rapid pe tot teritoriul țării.

Cum a ajuns Texas Hold’em un joc mainstream

 

Până în 2003, Texas Hold’em era un joc popular, dar din acel an a ajuns cu adevărat cunoscut peste tot în lume (mainstream), atât în cazinourile fizice cât și în cele online.

 

În 2003, Chris Moneymaker a câștigat 2,5 milioane de dolari la World Series of Poker. Oamenii au înțeles că oricine poate câștiga bani din poker, nu doar jucătorii profesioniști. Acest moment a adus cu sine o serie de alte evenimente care au schimbat istoria pokerului pentru totdeauna.

 

Mai târziu, când s-a anunțat că Moneymaker a câștigat acea suma uriașă jucând 80 de dolari, versiunea online a pokerului a explodat pur și simplu. Peste noapte, toată lumea a fost cuprinsă de frenezia pokerului online. Datorită lui Moneymaker, Texas Hold’em se juca peste tot, iar pokerul online a devenit o adevărată industrie. Dovadă este și faptul că la ora actuală și în România sunt foarte multe cazinouri online și fiecare deține în portofoliu varianta Texas Hold’em.

 Chiar și cazinourilor le place jocul de poker 

 

Înainte de acel boom al pokerului din anii 2000, în cazinouri era destul de greu de găsit jocul de poker din cauză că se urmărea atragerea jucătorilor care joacă bani mulți, pe mize mari. De aceea, pentru cazinouri era greu să atragă jucători noi. Variantele vechi erau greoaie, presupuneau bani mulți și se desfășurau într-un ritm lent care nu era atractiv pentru toată lumea. 

 

Texas Hold’em a schimbat însă trendul pentru că este ușor de învățat, are un ritm alert și mobilierul necesar într-un cazinou fizic nu ocupă atât de mult loc ca în cazul celorlalte tipuri de poker. 

 

Dintr-o dată, Texas Hold’em s-a transformat din jocul pe care nu îl dorea nici un cazino, în jocul pe care toate cazinourile l-au primit cu brațele deschise. Numărul mare de jucători atrași de Texas Hold’em înseamnă profit pentru cazinouri. De aceea cazinourile iubesc Texas Hold’em.

 

Cazinourile fac bani încasând un mic procent din pot. Fiind un joc rapid, au loc multe partide de Texas Hold’em, deci în “buzunarul” cazinoului se adună bani constant. Nu sunt sume uriașe, dar sunt permanente.

 

Spre deosebire de alte variante de poker, Texas Hold’em permite ca la o masă să stea mai mulți jucători (9-10, în comparație cu 5-6 în cazul altor variante). Pentru cazinouri, aceasta reprezintă o cheltuială în minus pentru mese, dealeri și supervisors. Cazinourile salvează astfel bani pentru mobilier și angajați în plus.

Concluzie

 

Toți cei care au încercat Texas Hold’em măcar o dată în viață spun că este un joc uimitor. Boom-ul deosebit pe care l-a cunoscut în anii 2000 se datorează ritmului alert și a ușurinței de a învăța regulile de bază. Deși este ușor să înveți Texas Hold’em, ai nevoie de ani buni ca să îl stăpânești.

 

Dacă până acum nu ai jucat niciodată Texas Hold’em, este momentul să încerci măcar de curiozitate. Vei afla din propria experiență dacă își merită sau nu titlul de cel mai popular joc de poker din lume.

Mai multe articole despre:
poker