MENIU

Exista "copii răi"? 6 sfaturi ca să schimbi comportamentul greşit al copilului tău

Există copii "răi"?

Exista situatii in viata de parinte cand comportamentul copilui tau pur si simplu te scoate din sarite, cand simti ca ai ajuns la limita rabdarii si ca tot ce face este realizat cu intentia de a te supara. Si, poate, uneori, te gandesti ca nu mai e nicio speranta. Ca este “samanta rea”. Adevarul este ca nu exista asa ceva. Toti copiii se nasc inocenti, se nasc buni. Doar ca au personalitati diferite.

Insa, in mintea parintelui, se pot forma idei negative in ceea ce priveste atitudinea copilului sau, modul in care acesta ii trateaza pe ceilalti, iar aceste idei se acumuleaza si se acumuleaza, si se acumuleaza, generand un cerc vicios. Incepi sa crezi despre copilul tau ca este rau, il tratezi ca atare, si… ghici ce se intampla? Poate esti tentat sa raspunzi: “Copilul meu va deveni rau!”. De fapt NU copilul este rau, ci comportamentul lui!

In cazul in care copilul tau s-a nascut cu un temperament impulsiv,  cu o dorinta de a-si asuma riscuri, va fi mai greu pentru el sa respecte anumite limite impuse de voi, parintii, sau oricare alta autoritate. Tot ce are el nevoie este posibilitatea de a se antrena, de a invata cum sa gestioneze lucrurile care nu ies asa cum vrea el.

De ce nu sunt copiii “cuminti”?

V-ati intrebat vreodata ce-i determina pe copii sa nu fie “cuminti”? Iata cateva raspunsuri oferite de specialistii Empoweringparents.com:

- vor sa detina puterea si controlul

- vor sa se razbune

- au nevoie de atentie

- vor sa renunte

- vor sa renunti tu.

1. Nu-l compara cu altii

Nu folosi niciodata formule de genul “Sa nu te prind ca faci si tu ca sora ta!” sau “De ce nu poti si tu sa fii ca fratele tau?!” sau “Ai vazut ce cuminte a stat fetita doamnei X”. Comparatiile il pot face pe copil sa se inchida in el, se intrerup toate legaturile de comunicare intre voi si il vor face sa se simta si mai neputincios, si mai frustrat. In schimb, incurajeaza-i si lauda-i calitatile si faptele bune.

2. Evita explicatiile

Cand ai un copil provocator, care tot timpul are ceva de comentat, care tot timpul cere explicatii, este bine sa te limitezi si sa nu oferi prea multe explicatii. Vei sfarsi prin a incepe o negociere care sa diminueze consecintele pe care voiai sa le setezi pentru un anumit comportament. In plus, daca ai doi copii, iar celalalt este o fire mai docila, iti poate reprosa ca nu esti corect. Si ca in aceleasi circumstante le setezi consecinte diferite.  Iar regulile, limitele si consecintele trebuie sa fie la fel pentru toata lumea.

Citeşte mai multe pe Sfatul Părinţilor