MENIU

De ce ne bâzâie țânțarii doar la ureche? Secretul este surprinzător

Virusul West Nile, transmis de țânțari, a făcut o victimă în România, în acest an

Țânțarul este poate cea mai enervată insectă și unul dintre cele mai neplăcute aspecte ale verii. Ca și cum disconfortul ciupiturilor n-ar fi îndeajuns, bâzâitul obsedant cu care ne strică somnul îl face cu atât mai nesuferit. Dar de ce ni se pare că țânțarii ne vânează urechile, de vreme ce-i auzim cum parcă se rotesc mai tot timpul în jurul capului?

Zumzetul pe care-l fac țânțarii ascunde unele explicații surprinzătoare. Sigur, niciuna nu ne va ajuta ca pe viitor să scăpăm de mușcături, dar măcar ne putem gândi altfel la întreagul ritual.

DACĂ BÂZÂIE, ESTE O FEMELĂ

În primul rând, este bine să știm că atunci când auzim acel zumzet, cel mai probabil ne vizitează o femelă. Și asta pentru că țântăroaicele ttrăiesc u ghrija familiei și se procupă să gasescă hrană pentru generația ce se va naște din ouă. Asta în timp ce maculii țănțari își fac de cap, fără vreo grija deosebită pentru ziua de mâine sau pentru hrană.

 

Şi vara aceasta bucureștenii se confruntă cu noua specie de insecte agasante care îi deranjează atunci când ies în aer liber. „Tigrii platanului” sunt niște insecte foarte mici care, în mod normal, afectează frunzele platanilor și uneori ale frasinului.

 

Tigrul de platan sau Tigararul platanului, al cărui denumire științifică este Corythucha ciliata, este o specie originară din America de Nord, care afecteaza frunzele platanului, dar uneori atacă și frasinul. În Europa, insecta a fost descoperită prima data în anul 1964, în orașul Padova, din Italia.

 

 

Mai multe articole despre:
tantari bazait ureche muscatura femela