MENIU

De ce e plină cu pietre prețioase această planetă din Univers?

Oamenii de știință au descoperit o serie de planete deosebite, despre care cred că ar putea face parte dintr-o nouă clasă de exoplanete. Se pare că planetele sunt pline cu pietre prețioase specifice celor din compoziția safirelor și rubinelor.

În timp ce Terra și alte exoplanete similare au un centru format din fier, planetele descoperite au centrul compus din calciu și aluminiu, ceea ce înseamnă că suprafața lor este extrem de bogată în pietre prețioase.

„Poate străluceste albastru-roșu, precum rubinele și safirele, pentru că pietrele prețioase sunt oxizi de aluminiu, ce se găsesc din abundență pe exoplanetele acestea", a declarat astrofiziciana Caroline Dorn, de la University of Zurich. Ea a condus și un studiu în acest sens.

Planetele pline cu pietre prețioase

Aceste planete spectaculoase au fost descoperite de către cercetătorii de la University of Zurich din Elveția și de la University of Cambridge din Marea Britanie. Mai exact este vorba despre trei planete care ar putea să se încadreze în profilul super-Pământurilor.

Una dintre acestea se numește HD 219134 b și se află la 21 de ani lumină, în constelația Cassiopeia. Cea de-a doua este 55 Cancri e și se află la 41 de ani lumină, iar a treia se numește WASP-47 e și se află la 870 de ani lumină. Iar potrivit cercetătorilor, prima planetă orbitează în trei zile, în timp ce celalate două în doar 18 ore.

„Interesant în legatură cu aceste planete este faptul că sunt complet diferite de majoritatea planetelor asemănătoare cu Pământul. În urma calculelor noastre, am descoperit ca aceste planete au o densitate de 10% până la 20% mai mică decât cea a Pământului", a mai declarat Caroline Dorn.

Descoperirea acestor planete pline cu pietre prețioase reprezintă un pas important în înțelegerea aprofundată a modului în care s-au format planetele și ce elemente ar putea susține formele de viață.

Sursa

Mai multe articole despre:
planetă Univers pietre preţioase