MENIU

Cum știi cum o să fie vremea în funcție de ce nori sunt pe cer

Norii sunt o sursă importantă de informaţie privind evoluţia vremii, de aceea este utilă cunoaşterea şi identificarea lor. Iată cum îți poți da seama cum va fi vremea în funcție de norii de pe cer. Sfaturile vin direct de la specialiștii care studiază astfel de formațiuni, astfel încât să te poți descurca chiar și atunci când n-ai nicio aplicație la îndemână sau n-ai urmărit buletinele meteo.

Norii Cumulus - semn de vreme bună

Cirrocumulus sunt rânduri de nori subţiri, care seamănă cu vata de zahăr. Aceștia se formează atunci când aerul se răcește, iar vaporii de apă se condensează pentru a forma picături de apă în stare lichidă.

„Au o durată de viaţă redusă, de multe ori transformându-se, datorită cristalelor de gheaţă din care sunt formaţi, în cirrostratus. Se pot forma în faţa unui front atmosferic, caz în care prevestesc înrăutăţirea vremii în circa zece ore", potrivit celor de la Asociaţia de ecoturism Azimut.

Norii Cumulonimbus - dacă îi vezi să nu uiți umbrela

Cumulonimbus sunt groşi, de culoare închisă la bază şi albi în vârf. Din ei cad precipitaţii sub formă de averse, însoţite adesea de descarcări electrice, vijelii şi căderi de grindină.

Norii Cumulonimbus sunt la de fapt la origini Cumulus, care s-au extins și s-au ridicat mai sus către atmosferă. Iar acest lucru s-a întâmplat, atunci ar trebui să îți iei umbrela.

Norii Cirrus nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare

Acești nori răsfirați par a fi pictați din pensulă. Însă, în realitate nu sunt făcuți din acoarele, ci din cristale de gheață. În plus, nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare, decât în cazul în care sunt situați la altitudini și latitudini foarte mari.

Dacă observi însă nori Cirrus joși și groși, care acoperă din ce în ce mai mult din cer, e un indiciu că urmează un front de aer cald. Într-un asemenea front, masele de aer cald și rece se întâlnesc, iar în următoarele 12 ore este posibil să existe precipitații.

Norii Stratus par amenințători, dar sunt inofensivi

La prima vedere, norii Stratus îți pot da senzația că va veni o furtună groaznică, însă de fapt acești nori nu prea aduc ploaia. În cel mai rau caz, poate doar să burnițeze. Cum îi recunoști?

Aceștia acoperă tot cerul cu un strat continuu, care îți conferă o senzație de ceață. De asemenea, sunt situați la o altitune joasă.

Sursa

Mai multe articole despre:
vreme ştiinţă nori cer