MENIU

Cum scoţi petele de ulei de pe haine - cea mai simplă metodă

Ai în şifonier haine pătate cu alimente, cafea, rugină sau cerneală, pe care nu le mai porţi, dar nu ai vrea să renunţi încă la ele? Încearcă să înlături petele folosind câteva metode tradiţionale verificate de gospodine.

E bună şi apa minerală. Haina pătată cu cafea se înmoaie în apă sărată şi se ţine circa o oră, apoi se clăteşte cu apă rece. Petele de cafea se mai pot curăţa cu o cârpă curată şi apă minerală. Haina se spală apoi la maşină.

Rugina. Haina pătată de rugină se înmoaie în apă caldă cu săpun sau cu oţet şi se tamponează zonele problemă cu acid citric. După mai multe tamponări se clăteşte cu apă caldă din abundenţă. Dacă nu funcţionează această metodă, zona pătată se scufundă, timp de 30 de minute, într-un recipient în care se pune lapte crud, apoi se întinde la soare şi după circa o oră se bagă în maşina de spălat.

Cerneala sau pasta de pix. Dacă sunt recente, petele de cerneală se curăţă de cele mai multe ori cu lapte. În cazul celor de pastă de pix, se pune repede spirt şi se freacă puţin locul respectiv.

Sângele. Aceste pete se scot cu sare de lămâie sau cu apă oxigenată. După curăţarea petei, haina se spală cu apă caldă şi mult detergent. Atenţie! Nu se foloseşte niciodată pe o pată de sânge apă caldă, pentru că fixează pata pe material!

Grăsimea. Se înlătură aplicând pastă de dinţi pe pată. Se lasă să se usuce, apoi se freacă bine cu o periuţă. La fel de eficiente sunt şi făina ori amidonul aplicate direct pe zona pătată, până se absoarbe grăsimea. Apoi se freacă bine pata şi se spală cu detergent şi cu apă.

Uleiul. Uleiul de pe haine se înlătură cu detergent de vase aplicat direct pe pată. Se lasă la înmuiat câteva zeci de minute, apoi se spală la maşină.

Fructele. Aceste pete pot fi curăţate folosind sare de lămâie sau apă cu clor. Se freacă locul pătat, apoi se clăteşte repede cu apă rece. ciocolata Se înlătură prin frecare cu apă foarte sărată.

Fondul de ten. Se înlătură cu miez de pâine, prin frecare uşoară.

Vinul roşu Iese cu alcool alb: vodcă, ţuică sau alcool pur.

Transpiraţia. Aceste pete se scot cu o soluţie de apă şi oţet.

Iarba. Dacă petele sunt proaspete, folosiţi soluţie de lămâie şi apă sau spirt fierbinte.

Parfumul. Se foloseşte glicerină caldă, apoi se clăteşte cu apă rece.

Guma de mestecat. Se înmoaie partea cu gumă în apă rece, se rade cu un cuţit, apoi se curăţă cu alcool medicinal ce-a mai rămas.

Ceara. Pune peste ceara prinsă de haină o coală de hârtie, apoi calcă zona cu fierul încins. Schimbă foaia şi repetă operaţiunea până îndepărtezi toată ceara.

Mai multe articole despre:
pete ulei pata ulei cum scot petele de ulei