MENIU

Cum să renunți să te culci la loc după ce îți sună alarma dimineața. 7 trucuri utile

Cum să renunți să te culci la loc după ce îți sună alarma dimineața

Am minți dacă am spune că nu este tentant să nu apăsăm butonul de amânare al alarmei (snooze). Având în vedere că aproximativ 35% dintre noi dorm mai puțin de șapte ore pe noapte, cine nu și-ar dori doar câteva minute în plus de somn liniștit?

Problema este că somnul ce urmează după ce apeși butonul de amânare al alarmei este, în mod cert, un somn neodihnitor și poate cauza mai mult rău decât bine.

Acele prime momente ale dimineții –când suntem predispuși să apăsăm butonul de snooze– sunt esențiale pentru modul în care va decurge restul zilei. În primele ore ale dimineții, creierul nostru pregătește corpul să se trezească, cu ceva vreme înainte ca noi să facem acest lucru. Felul în care ne trezim ne stabilește starea pe care o vom avea pe parcursul zilei.

De multe ori, după ce oprim alarma și ne culcăm la loc ajungem în etapa REM a somnului, în care se produc visele. Când ești trezită în timpul acestei faze a somnului, te vei simți mai buimacă și mai amețită.

Din fericire pentru persoanele care apasă de obicei pe butonul de amânare, alarma noastră internă este extrem de ușor de antrenat. Cu aceste 7 sfaturi, poți să te dezveți pentru totdeauna să te mai culci la loc după ce îți sună alarma:

1. Mergi la somn mai devreme

Știm că este mai ușor de zis decât de făcut dar dacă mergi la somn mai devreme, diminețile îți vor fi mai ușoare. Este bine ca oamenii să-și schimbe ritmul circadian pentru ca faza de somn REM să se termine înainte ca ceasul să sune.

Ca să faci acest lucru, cu siguranță va trebui să faci o autoanaliză foarte sinceră: de câte ore de somn ai nevoie pentru a te simți cel mai bine și de cât somn ai parte?

Odată ce ai stabilit ora ideală la care să te pui la somn, adapteaz-o treptat. Același lucru îl poți face și când vine primăvara și se schimbă ora. În prima noapte, mergi la somn cu 15 minute mai repede decât de obicei. Următoarea noapte, mergi cu 30 de minute mai repede, iar în următoarea, cu 45, și așa mai departe, până ți-ai atins obiectivul.

2. Fă ca dimineața să miroase bine

Simțul mirosului pare un mod surprinzător de a ne convinge să ne dăm jos din pat, dar, în realitate, simțul olfactiv este  singurul simț care stabilește o legătură directă între creier și mediul înconjurător.

Dacă ne înconjoară o aromă stimulantă, este posibil să primim din partea creierului nostru imboldul de care avem nevoie pentru a ne trezi.

Dacă ai un partener care se trezește mai ușor decât tine, roagă-l să-ți așeze o cană de cafea aburindă pe noptieră.

Citește restul sfaturilor pe Fabuloase.ro

Mai multe articole despre:
alarmă sfaturi trucuri dimineaţă suna