MENIU

Cum să prepari cele mai gustoase sărmăluţe de post ca la Prislop. Iată reţeta

Sarmale de post

În Postul Mare, toate gospodinele îşi doresc să prepare mâncare delicioasă, chiar dacă nu folosesc produse din carne sau lactate. Însă, şi preparatele de post pot fi sănătoase și gustoase.

Iată o reţetă deosebită, folosită de măicuţele de la mănăstirea Prislop, de sarmale de post în foi de varză.

Ingrediente 

1 varză murată mare
450 g ciuperci Champignon
1 morcov dat prin răzătoarea fină
1 felie mică țelină rasă
1 ceapă mare tocată fin
130 g orez
300 ml suc de roșii
3 linguri pastă de roșii
1-3 frunze dafin
1 linguriță cimbru uscat
1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt
sare
piper proaspăt măcinat
boabe de piper
2 crenguțe de cimbru
1 praf oregano
2-3 linguri ulei
apă fiartă

Modul de preparare:

Se căleşte ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei până devine sticloasă. Apoi se pune jumătate din morcovul ras și se călesc împreună încă 1 minut. Se pun ciupercile tocate mărunt peste acestea și se continuă până se înmoaie puțin.

În acest moment se adăugă orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt. Se mai ține pe foc încă 1-2 minute. Se rulează sarmalele. Câteva frunze de varză se taie julien și se pun pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelina rasă fin.

Se amestecă sucul cu pasta de roșii și se pune 1/3 din cantitate peste varza julien, apoi se aranjează sarmalele cu ciuperci și orez, aranjând peste acestea crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat. La final se toarnă restul de suc de roșii, se mai pune un rând de varză tăiată julien și boabele de piper.

Se adaugă uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor. Se fierbe în jur de 30 de minute la foc mediu-mic. După acest interval, se dau la cuptor pentru 45-50 de minute (în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius). Se pot servi cu mămăliguță și ardei iute.

Sursa

Mai multe articole despre:
post retete sarmalute sarmale de post