MENIU

Cum arăta biroul lui Einstein, cu doar câteva ore înainte ca el să moară. Fotografii inedite

Albert Einstein este azi unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din istorie. Dar la fel de apreciat era şi în aprilie 1955, atunci când s-a stins din viaţă. De aceea, vestea morţii sale a surescitat presa vremii.

Celebrul om de ştiinţă Albert Einstein a murit pe 18 aprilie 1955, la vârsta de 76 de ani. S-a stins pe patul de spital, în New Jersey.

Ceremonia funerară şi incinerarea trupului neînsufleţit s-au făcut departe de ochii curioşilor, însă singurul fotograf care a reuşit să surprindă câteva cadre a fost Ralph Morse, de la celebra revistă LIFE.

Mai mult, Morse a realizat chiar şi câteva poze în biroul lui Einstein, cu doar câteva ore înainte de decesul acestuia.

Toate aceste imagini au fost păstrate multă vreme în secret, dar recent au fost date publicităţii de time.com.

"Einstein a murit la Spitalul Princeton", a povestit Morse, care acum are 96 de ani. "Eu am ajuns acolo primul. Dar era un adevărat haos - jurnalişti, fotografi, curioşi. Aşa că am plecat direct către biroul lui Einstein de la Institutul pentru Studii Avansate. Pe drum, am oprit şi am cumpărat o sticlă de scotch. Ştiam că oamenii vor fi reticenţi să vorbească, dar cei mai mulţi sunt fericiţi să accepte o sticlă de tărie, în loc de bani, în schimbul ajutorului lor. Aşa că am intrat în clădire, am găsit administratorul, i-am dat băutura şi, uite aşa, mi-a deschis uşa biroului", şi-a amintit el.
La fel a procedat şi la ceremonia funerară, a mărturisit Morse: "Am fost singurul fotograf de acolo".