MENIU

Colacii pentru pomenirea morților. De câte feluri sunt și cum se împart corect?

Fiecare produs de panificație are un rol bine definit la pomană

Colacii pentru pomenirea morților sunt un element de maximă importanță în multe ritualuri ale Bisericii Ortodoxe.  De aceea, respectarea tradidișiilor este importantă, iart dacî nu sțtiți care sunt acestea, cel mai bine este să apelați la sfaturile unui preot. 

Elementele principale necesare pentru săvârși a un parastas includ: prescura, colacul, vinul, coliva, tămâia și lumânările. Similar, în cazul pomenirilor, rudele defunctului aduc la biserică 9 capete, 9 lumânări, vin, colivă, prescură și untdelemn.

 

Capetele pot fi purtate toate odată sau de 3 ori. Coliva, considerată un sacrificiu simbolic al spiritului grâului, este specifică popoarelor cu tradiție agrară, și se pregăteste în mod deosebit în cadrul ceremoniilor funerare și al ritualurilor de comemorare a celor decedați.

 

DE CÂTE FELURI SUNT COLACII PENTRU POMENIREA MORȚILOR

1. CEI TREI COLACI

 

Reprezintă „perechea sufletului fără de care acesta nu se poate integra în rândul neamului celor duşi”. Cele trei tipuri principale de colaci pentru ceremoniile funerare, cunoscuți sub denumirile de prescură, cap (capete) și arhanghel, au o importanță deosebită în timpul serviciului funerar. Aceștia sunt distribuiți participanților la ritualul de parastas sau la înmormântare, după ce au fost sfințite aceste produse.

 

2. PÂINEA PENTRU SFÂNTA ANAFURĂ

 

Prescura reprezintă o pâine liturgică esențială, constituind materia principală din care se pregătește Sfânta Împărtășanie și Sfânta Anafură, împreună cu vinul și apa. Această pâine liturgică este adusă la biserică, unde preotul o utilizează înainte de Sfânta Liturghie.

 

CUI SE ÎMPART COLACII?

 

„Capetele” sau „colacii mortului” sunt oferiți ca recunoștință preotului și celor care au avut roluri importante în desfășurarea ceremoniei de înmormântare, inclusiv la parastase și pomeniri.

 

Arhanghelul este un colac utilizat în ceremoniile funerare, fiind înscris cu simbolul „svastica” – un element dacic cu o istorie remarcabilă. Unii dintre acești colaci prezintă o cruce cu extremitățile tăiate de semilune și intersectată de svastică, simbolizând astfel învierea de dincolo. Astfel, în cadrul ritualelor de înmormântare, svastica de pe colacii pentru pomenirea morților îndeplinește funcția de paznic al cheilor și porților către lumea cealaltă.

 

Multe companii de servicii funerare oferă pachete de „pomene”, sau colacii mortului, pentru înmormântări, având o greutate cuprinsă între 8 kg și 15 kg și conținând un număr impar de colaci cu forme variate, precum scară, cruce, jug, S, 8 colaci, 9 colăcei și 9 porumbei/pupeze.

 

Mai multe articole despre:
colaci pomenirea mortilor biserica cimitir