MENIU

Cele mai bizare condiții meteo de pe alte planete

Ne place să ne plângem adesea de vremea de afară, ba că e prea cald, ba că e prea frig. Însă, te-ai întrebat vreodată cum e vremea pe alte planete? Ei bine, după ce o să citești cum e vremea pe planetele vecine nu o să te mai plângi niciodată de clima de pe Pământ. 

Planeta unde plouă cu sticlă, iar vântul bate cu 7.000 km/oră

Pe exoplaneta HD 189773B atmosfera este foarte schimbătoare. Astfel poate atinge temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius, dar poate fi și măturată de vânturi care suflă cu viteze de peste 7.000 de kilometri pe oră însoțite de ploi orizontale cu cioburi.

Iar culoarea albastră a planetei nu provine în niciun caz de la reflexia unui ocean tropical. Acesta este cauzată de o atmosferă ceţoasă şi turbulentă, compusă în principal din hidrogen şi încărcată cu particule de sticlă, care difuzează o lumină albastră.

Pe Venus cerul explodează din cauza căldurii extreme

Explorarea planetei Venus a fost întotdeauna dificilă din cauza temperaturilor mari, de aproximativ 482 de grade Celsius, adică atmosfera e de 100 de ori mai densă decât pe Terra. Din acest motiv cerul explodează ocazional.

Ca să înțelegi mai bine, presiunea de pe Venus poate fi comparată cu cea pe care o experimentează scafandrii care explorează cele mai adânci zone ale oceanelor de pe Pământ.

Furtunile uriașe care au loc pe Uranus

Furtuni uriaşe au loc frecvent în atmosfera planetei Uranus și asta nu e tot. Uranus are o atmosferă foarte densă, iar vânturile pot atinge viteze de 900 de kilometri pe oră.

Totodată, furtunile ating dimensiuni ce pot depăşi mărimea continentelor de pe Terra, iar temperatura medie este de minus 220 de grade Celsius. Cea mai mare furtună înregistrată pe această planetă a doborât orice record cu 2.092 de kilometri și cu temperaturi de -184 de grade Celsius.

Pe Saturn se produc 10 fulgere pe secundă

Furtunile de pe Saturn nu seamănă nici pe departe cu cele de pe Terra. Oamenii de știință au descoperit că în timpul furtunilor, fulgerele se produc cu o viteză uimitoare. Mai exact, într-o secundă 10 fulgere străbat cerul.

Totuși, aceste furtuni se termină relativ repede. Pe o planetă fără apă, ele ar dura cel puțin un secol. Din acest motiv, unii oameni de știință cred că pe Saturn există apă.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare ştiinţă Univers planete