MENIU

Cel mai grețos obicei al românilor atunci când pun varza la murat: care este rostul suflatului în butoi

Varza murata

Este perioada în care se pun murăturile, în special varza murată la butoi. Cu toate astea, românii au un obicei mai puțin obișnuit: acela de a suflat în butoiul cu murături, obicei care poate părea de-a dreptul neigienic și scârbos pentru mulți. Există însă o explicație pentru motivul acestui obicei.

Varza este o legumă bine cunoscută, apreciată pentru gustul său și pentru proprietățile sale medicinale. Dar știați că există o perioadă specifică pentru recoltarea și punerea ei la murat, toamna, pentru a face varză murată? În România, se pune la fermentat cu două luni înainte de a o folosi ca murată. Când ne gândim la ea, ne gândim la delicioasele sarmale, mâncarea noastră tradițională de Crăciun. Nu există masă de Crăciun fără ea!

La fel ca în majoritatea zonelor din România, varza murată se pune cu căpățânile pline,  într-un butoi de 40 de litri. Apoi se acoperă cu saramură și se lasă la fermentat timp de două luni. Numărul de mărunțire a unei jumătăți de căpățâni este aproape întotdeauna același, aproximativ 35 de căpățâni de varză.

Data specifică pentru a începe să punem varza la murat este 26 octombrie, ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Dumitru. Strămoșii noștri foloseau datele sfinților pentru a marca în calendar anumite lucrări agricole. Ei își dădeau seama că pământul începea să se răcească de la acea dată, ceea ce înseamnă că vine vremea rece, astfel încât trebuia culeasă din grădină.

După ce este lăsată la fermentat, timp de 10-14 zile trebuie suflat aer în zeama măcar 5 minute în fiecare zi prin furtun. În acest mod se amestecă bine apa cu sarea și pătrunde uniform foile acesteia. După acest interval, butoiul cu varză poate fi acoperit cu capac. În aproximativ o lună te poți bucura deja de prima „recoltă” de varză murată.

 

Mai multe articole despre:
varza suflatul in varza