MENIU

Ce spune pielea despre starea ta de sănătate

Ce spune pielea despre sănătatea ta

Daca ochii sunt oglinda sufletului, se prea poate ca, medical, pielea sa fie oglinda starii de sanatate. Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, ne poate spune multe despre ce probleme de sanatate avem sau la ce sunt expusi.

Iritatia-fluture pe fata

Iritatia rosiatica pe ten poate principalul indiciu al existentei rozaceei, o afectiune foarte frecventa ce se caracterizeaza in principal prin aparitia unor zone eritematoase (flush) localizate la nivelul fetei, alaturi de o serie de semne clinice generale ce includ: telangiectazii, eruptii papulopustuloase inflamatorii. Petele rosiatice tind sa apara in special pe obraji, nas, frunte si mai putin pe gat, torace, urechi sau scalp. Netratata, rozaceea tinde sa evolueze si sa se agraveze in timp. Boala are caracter ciclic: se acutizeaza pentru cateva saptamani, apoi simptomele se remit (fara sa dispara complet, insa), apoi procesul se reia. Totusi, rozaceea se atenueaza odata cu inaintarea in varsta, ea fiind asociata, in adolescenta, cu acneea.

Pe de alta parte, iritatia rosiatica poate fi o dermatita de contact, care consta intr-o inflamatie a tegumentului cauzata de contactul cu o substanta iritanta. In cazuri mai rare, iritatia pe fata poate fi un semn al bolii lupus. Oricare ar fi cauza, vizita la dermatolog este absolut obligatorie caci doar specialistul poate descoperi cauza exacta a iritatiei si stabili, ulterior, tratamentul adecvat.

Petele albe sau portocalii pe spate

Petele albe de pe spate, care nu cauzeaza mancarimi si de care multe persoane isi dau seama destul de tarziu, cand se extind si/ sau cand este piele expusa la soare si petele nu se bronzeaza, pot fi semnul existentei afectiunii pitiriazis versicolor, care este o micoza a tegumentului ce modifica culoarea pielii in zona afectata. Ea apare, de regula, pe spate, dar poate exista si pe piept, pe umeri, pe partea superioara a bratelor, pe trunchi sau in zona inghinala. Este rareori localizata pe fata. Tratarea pitiriazisului versicolor este usoara, fiind necesara doar vizita la medic pentru a fi indicate unguentele si medicamentele antifungice necesare care se aplica pe zona respectiva.

Vezi mai multe pe lyla.ro.