MENIU

Ce NU trebuie să faci dacă ai rămas cu mașina blocată în zăpadă? Greșeala pe care o comit mulți șoferi

Circulația în condiții de iarnă, mai ales dacă vorbim de viscol și drumuri necurățate, este unul dintre testele cele dure pentru orice șofer. Din păcate, unii nu reușesc să-l treacă prea bine pentru că nu știu ce să facă în cea mai critică situație, aceea când rămân cu autoturismul blocat în nămeți. 

Cea mai frecventă greșeală făcută în această situație este să accelereze agresiv, în ideea că impulsul va fi suficient de puternic încât să miște vehiculul din punctul mort. Specialiștii atrag atenția că, în realitate, efectul este de cele mai multe ori invers.

De aceea, în loc să accelerați în disperare, trebuie să acționați progresiv: apăsați cu grijă pedala de accelerație și rotiți volanul stânga-dreapta, pentru a ajuta la împingerea zăpezii în lateral, facilitând astfel eliberarea roților.

Dacă nu se observă progrese, nu insistați. Continuarea manevrelor violente ar putea afecta mașina și v-ar îngreuna situația, mai ales dacă sunteți într-o zonă izolată.

De aceea, în loc să vă bazați strict pe forța mașinii, încercați să ușurați efortul motorului curățând zăpada din jurul roților, precum si presărarea de material aderent, fie că este vorba de nisip, pietriș, chiar și crengi, pentru a amplifica aderența la sol a roților.

După aceste pregătiri, puteți încerca din nou să turați motorul, din treapta a doua. Manevră oferă un plus de tracțiune și crește șansele de ieșire din zăpadă, potrivit soferidinromania.

Mai multe articole despre:
masina blocata zapada cauciucuri de iarna soferi