MENIU

Cât de mult se întinde spațiul cosmic?

Te-ai întrebat vreodată unde începe și unde se termină spațiul cosmic? Ei bine, de-a lungul timpului această întrebare a dat nenumărate bătăi de cap oamenilor de știință, care au încercat să deslușească misterul.

Probabil tu ai fi tentat să spui că spațiul începe acolo unde se termină atmosfera. Însă, răspunsul este cu totul altul. Se pare că până acum nimeni nu a știut cu exactitate unde se află acest punct.

Unde începe și unde se termină spațiul cosmic

Cea mai plauzibilă ipoteză despre „marginea spațiului" (numită linia Kármán), spune că acesta se află la 100 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Cu alte cuvinte, Linia Kármán este graniţa invizibilă dintre atmosfera Pământului şi spaţiu. În plus, aceasta face diferenţa dintre aeronautică şi astronautică.

Din acest motiv aeronavele nu mai funcționează la o altitudine mare, deoarece atmosfera devine din ce în ce mai subţire, iar pentru a rămâne în aer nava trebuie să zboare la o viteză mult mai accelerată.

„Fiecare definiție depinde de procesele atmosferice pe care le luați în calcul atunci când puneți problema", a declarat Dr. Terry D. Oswalt, de la Embry-Riddle Aeronautical University. „De exemplu, dacă locul în care un avion nu mai poate zbura este important, atunci acela va influența definiția ta despre marginea spațiului.

Un alt studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Calgary, arată că marginea spațiului cosmic se află la 118 kilometri distanță față de Pământ.

Pentru a ajunge la acest rezultat, aceștia au luat în calcul faptul că ionii se mișcă mai calm, iar deasupra ei aceștia se deplasează mai repede, ceea ce indică diferența dintre atmosferă și spațiu.

„Deşi nu putem spune cu certitudine, se pare că Universul se extinde continuu în spaţiu şi va dura veşnic în timp. Rezultatele noastre sprijină ideea unui Univers infinit", spun cercetătorii.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare ştiinţă Univers spaţiul cosmic