MENIU

Cămara cu bunătăți. Sosul de roșii cu mere, mai gustos decât clasicul ketchup! Rețeta pentru iarnă

Bulion de casă - imagine cu notă sugestivă

În loc de ketchupul din magazin, vă recomandăm să vă preparați singuri sosul pentru carne și omlete, din roșiile proapete de sezon. Sosul de roșii cu mere are o aromă bogată de roșii și o ușoară nuanță dată de delicioasele mere. Iată rețeta cu care îi veți da gata pe toți!

Sos de roșii cu mere, pentru iarnă

- Mere - 1 kg.
- Roșii - 1,5 kg.
- Ceapă - 2 buc.
- Piper negru măcinat - 0,5 linguriță.
- Ardei roșu măcinat - 0,5 linguriță.
- Sare - după gust.
- Zahăr - 1,5 linguri.
- Oțet - 2 linguri.
- Usturoi - 6 căței de usturoi.
- Ardei iute măcinat - după gust.

Presărați sau radeți usturoiul. Decojiți merele și scoateți semințele. Tăiați ceapa, merele și roșiile în bucăți mici egale. Puneți toate ingredientele tăiate într-o cratiță mare la fiert. Adăugați în oală condimentele uscate, sarea și zahărul. Puneți amestecul la foc mediu timp de 10 minute. Apoi bateți sosul cu un blender și fierbeți la foc mic timp de 40 de minute. 

După terminarea fierberii, adăugați oțet în sos și fierbeți încă 15 minute. Se toarnă sosul finit în borcane sterilizate și se acoperă cu capace sterilizate.

O altă variantă este sosul de roșii cu mere, prune și ardei

- Roșii - 2 kg.
- Prune - 0,5 kg.
- Mere - 0,5kg.
- Ceapă - 0,5 kg.
- Sare - 2 linguri. l.
- Zahăr - 3-4 linguri.
- Ulei de floarea-soarelui - 150 ml.
- Usturoi - 1 căpățână.
- Ardei dulce - 2 buc.
- Ardei iute - 1 buc.
- Cuișoare - 6 buc.
- Boabe de piper - 6-8 buc.
- Ardei dulce - 5 buc.
- Frunză de laur - 2-3 buc.
- Nucșoară - 1/2 linguriță.

Spălați bine toate legumele. Curățați prunele și merele de sâmburi. Tăiați grosier ardeii dulci și iuți, roșiile, ceapa și merele. Tăiați prunele în două. Toate legumele și fructele se bat cu un blender sau se trec printr-o mașină de tocat carne. Se fierbe masa timp de 20 de minute, apoi se adaugă zahăr și sare.

Înfășurați cuișoarele, condimentele, boabele de piper și frunzele de dafin în tifon și puneți-le în sos. Turnați uleiul de floarea-soarelui în sos. Gătiți sosul pentru încă 20-30 de minute, apoi scoateți tifonul cu condimentele. La sfârșitul gătitului adăugați în sos nucșoară și usturoi tocat.

Opriți focul și răciți sosul la temperatura camerei. Apoi bateți sosul cu un blender pentru a-l îngroșa. Se pune pe foc, se aduce la fierbere și se oprește imediat focul. Turnați sosul picant în borcane sterilizate.

Sursă text: Știri Diasdpora