MENIU

Băutura pe care miliarde de oameni o consumă zilnic și care provoacă acneea. Avertismentul dermatologilor

Foto arhivă

Acneea este o afecțiune complexă și există mulți factori care contribuie la erupții, de la genetică și dezechilibre hormonale, până la stil de viață și dietă. Unele alimente au fost asociate cu erupțiile acneice în studii clinice, dar este cafeaua printre ele? 

Cafeaua provoacă acnee?

„Cafeaua în sine nu poate provoca direct acnee – nu există studii care să susțînă această afirmație”, spune medicul dermatolog Ramya Garlapati pentru MindBodyGreen. „Cu toate acestea, există unele dovezi care susțîn că modul în care este consumată cafeaua are potențialul de a cauza acnee”, notează ea.

În funcție de modul în care corpul tău reacționează la cofeină, de felul în care o bei, de cât de multă consumi etc. – toate schimbă puțîn răspunsul. Legat de modul în care utilizezi cafeaua în viață ta de zi cu zi, există diverși factori care îți pot afecta pielea. Avem soluții!

Cafeaua poate declanșa stresul

Așa cum știi, consumul de cofeină eliberează adrenalină, ceea ce poate provoca tremur, nervozitate, stare de agitație. Cofeină poate crește, de asemenea, cortizolul – hormonul stresului – atât în ​​repaus, cât și în perioadele de stres ridicat, arată cercetările. Cu toate acestea, pentru cei care consumă în mod regulat cafea, această creștere va fi mai puțîn semnificativă decât în cazul celor care beau cafea doar ocazional.

Nivelurile ridicate de cortizol declanșează o reacție în lanț în organism, inclusiv activarea sebocitelor, celulele epiteliale care produc sebum – substanță uleioasă care protejează pielea. Atunci când producția de sebum crește, apare acneea.

În plus, „un studiu a arătat că stresul poate încetini vindecarea rănilor, ceea ce poate agrava acneea și cicatricile pe care această le lasă în urmă”, spune medicul dermatolog certificat Jaimie Glick pentru MindBodyGreen.

Pe scurt, cofeină poate stimula un răspuns la stres în organism, ceea ce poate duce la creșterea producției de sebum și la o vindecare mai lentă a rănilor, rezultând mai multe erupții care durează mai mult și lasă semne, scrie Divahair.ro

Cum remediezi?

Dacă stresul este deja un factor declanșator în viață ta sau dacă consumul de cofeină te face să te simți anxioasă și agitată, atunci ia în considerare o băutură cu mai puțînă cofeină – de exemplu matcha, ceai etc. Sau măcar redu cantitatea pe care o bei zilnic.

Este recomandat să limitezi efectele secundare ale consumului în exces de cofeină, care includ:

-Ritm cardiac rapid (tahicardie sau palpitații)
-Tremur și agitație
-Anxietate
-Tensiune arterială crescută
-Retenție de sodiu și apă
-Dezechilibru electrolitic
-Deshidratare
-Insomnie
-Dureri de cap
-Probleme digestive (cum ar fi mișcări frecvente ale intestinului, indigestie, reflux acid)

Cafeaua poate perturbă somnul, ceea ce provoacă acnee

După cum știi, cofeină îți poate afecta somnul, pentru că trezește creierul și îl menține alert, două lucruri esențiale pentru mulți dintre noi atunci când ne dorim să ținem pasul cu un program încărcat. Dar studiile arată că o doză de cofeină (400 mg în acest studiu) consumată cu până la 6 ore înainte de culcare are „efecte importante perturbatoare” asupra somnului.

Nu numai că îți va fi mai greu să adormi, dar studiul demonstrează și că somnul ar putea fi întrerupt pe parcursul nopții.

Lipsa unui somn de calitate va crește nivelul de cortizol care se poate manifestă prin producție mai mare de sebum și mai multe erupții. Chiar dacă nu ai piele predispusă la acnee, lipsa somnului poate contribui la ceea ce dermatologii numesc „acnee ocazională”.

Mai multe articole despre:
cafea acnee dermatologie