MENIU

Au găsit un cufăr vechi de 400 de ani, scufundat. L-au deschis, au amuțit - ce era înăuntru 

În anul 1660, o navă care transporta bunuri de lux s-a scufundat în largul coastei Texel, cea mai mare insulă din Marea Nordului. Pe măsură ce nămolul și nisipul care acopereau epava au fost îndepărtate, în anul 2010 au început să apară cufere sparte. Patru ani mai târziu, scafandrii au recuperat cuferele și le-au scos la suprafață.

Înăuntru se aflau obiecte deosebite, cum nu se mai văzuseră până atunci, conform cercetătorilor de la Muzeul Kaap Skil, din Olanda, unde este expusă colecția de obiecte. 

Cuferele erau pline de haine, textile, argintărie și alte bunuri care au aparținut probabil persoanelor din cele mai înalte clase sociale de acum câteva secole. 

Printre cele mai extraordinare articole se numără două rochii somptuoase practic intacte, o rochie de mătase și o alta împletită cu bucăți de argint, care a fost probabil o rochie de mireasă. Puține textile sau haine din secolul al XVII-lea se mai păstrează astăzi și este și mai rar să le descoperi în epave, fiindcă țesătura se deteriorează foarte repede. 

„Când am văzut hainele pentru prima dată, trebuie să spun că am fost foarte emoționată”, a declarat Emmy de Groot, un restaurator și consilier textil care a analizat rochiile, într-o înregistrare video împărtășită de muzeu. „Îmbrăcămintea este ceva foarte personal. Și ții în mâini ceva care a fost purtat pe corpul cuiva. Cât de mult te poți apropia de cineva din secolul al XVII-lea?”, a mai adăugat de Groot. 

Rochia din argint, dezvăluită în luna noiembrie a anului 2022, s-a alăturat unei expoziții de obiecte recuperate de pe epava Palmwood. 

Cele două rochii, ambele confecționate din mătase scumpă, au fost descoperite în același cufăr. Prima rochie de mătase, dezvăluită inițial în anul 2016, arată mai degrabă ca ceva ce ar putea fi purtat într-o dramă de epocă decât ca un articol de îmbrăcăminte care a stat pe fundul mării timp de aproape patru secole, scrie adevarul.ro. 

Rochia are un model floral țesut, un corset, mâneci cu volane și o fustă plisată, care se deschide în partea din față ca un evantai, similară modei vest-europene din perioada 1620-1630. 

Foto: Profi Media / AFP PHOTO / MUSEUM JAAP SKIL

Pentru a completa aspectul, rochia ar fi trebuit să aibă fuste și mâneci care trebuiau probabil împodobite cu ciucuri de mătase, nasturi din argint sau din aur și un guler înalt din in sau dantelă, precum și alte ornamente. 

În prezent, materialul este în culori de crem, roșu și maro, însă cercetătorii sunt de părere că avea o singură culoare. În timp, vopselele originale s-au dizolvat. În pofida designului său complicat și a țesăturii scumpe, rochia a fost probabil destinată purtării zilnice. 
„Este posibil să existe doar două astfel de rochii în întreaga lume”

Pe de altă parte, rochia de mireasă din argint a fost realizată pentru o ocazie specială și a fost descoperită în piese separate, inclusiv corset și o fustă. Rochia prezintă modele împletite brodate din fir de argint care seamănă cu inimioare înnodate, precum și discuri de argint reale cusute pe rochie. 

 

Mai multe articole despre:
rochie rochie mireasa cufar vechi