MENIU

Așa MORMÂNT mai rar. Cum a fost îngropat unul dintre cei mai mari balerini

Mormântul lui Rudolf Nuriev, unul dintre cei mai mari dansatori și coregrafi ai secolului XX, este un monument funerar la fel de original și controversat. Vizitatorii sau trecătorii sunt frapați de faptul că, la prima vedere, mormântul propriu-zis pare acoperit de un covor persan.

Monumenul de artă care adopostește sicriul marelui artist este creația lui Ezio Frigerio, cel care a semnat multe dintre decorurile pentru punerile în scenă ale lui Nuriev.

Ceea ce la prima vedere pare un covor este, de fapt, un mozaic impresionant, realizat în întregime din bronz și sticlă, potrivit nureyev.org.

Potrivit ultimei sale dorințe, balerinul a fost înmormântat în cimitirul rus ortodox din Sainte-Geneviève-des-bois, în apropiere de Paris. Ceremonia a avut loc în ianuarie 1993, dar "monumentul covor" a fost inaugurat 3 ani mai târziu

Nuriev a fost unul dintre cei mai importanți și originali balerini ai secolului trecut. Produs al renumitei școli rusești, a ajuns celebru la vârsta de doar 17 ani, în țara natală, pentru ca încă de la 22 de ani să emigreze în Franța, unde a devenit cu adevărat una dintre cele mai importante figuri ale baletului contemporan.

În anii \"70, a jucat în mai multe lungmetraje și a ajuns chiar pe Broadway, cu spectacolul "Regele și cu mine".

În anii \"80 s-a îmbolnăvit de SIDA, iar în plane profesional a devenit directorul Baletului Operei din Paris și Cavaler al Legiunii de Onoare, pentru ca în 1992 să primească ceea mai înaltă distincție în domeniul artistic: Commandeur des Arts et des Lettres.

A murit la vârsta de 54 de ani.

Mai multe articole despre:
mormant balerin rus covor mozaic