MENIU

Ai diabet? Aceste fructe ar trebui să le eviți: îți pot afecta serios glicemia!

Banane - imagine de arhivă

Fructele sunt o opțiune sănătoasă atât ca gustare, cât și ca parte a unei mese echilibrate. Conțin mulți nutrienți importanți, cum ar fi fibrele. Cu toate acestea, unele fructe au un conținut ridicat de zahăr, ceea ce poate duce la creșterea glicemiei.

Institutul Național de Diabet și Boli Digestive din SUA, potrivit Medical News Today,  recomandă persoanelor cu diabet să includă fructele în dietă. Este necesar acest lucru deoarece consumul de fructe și legume poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta boli de inimă și cancer. Fructele sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamine, minerale și fibre.

Cu toate acestea, fructele pot avea și un conținut ridicat de zahăr. Persoanele cu diabet trebuie să supravegheze cu atenție aportul de zahăr pentru a evita creșterile de glicemie.

Fructe de evitat

Iată care sunt fructele de evitat, potrivit Medical News Today. Chiar dacă are diabet, o persoană nu trebuie să excludă fructele din dieta sa. De fapt, un studiu din 2017 sugerează că cei care mănâncă fructe ar putea, de fapt, să prevină în acest mod diabetul.

Indicele glicemic (IG) arată cât de mult poate un anumit aliment să ridice glicemia unei persoane după ce l-a consumat. Dacă un aliment are un scor IG între 70 și 100, este bogat în zahăr. Unele fructe cu un scor în acest interval includ: pepenii verzi și bananele prea coapte.

Majoritatea celorlalte fructe au un scor IG scăzut spre mediu, totuși mulți oameni cred că, deoarece fructele sunt adesea bogate în zahăr, persoanele cu diabet ar trebui să le evite.

Cu toate acestea, zaharurile din fructele proaspete nu sunt zaharuri fără nicio utilitate sau nocive. Zahărul din fructele proaspete este fructoza, care nu are un efect prea mare asupra glicemiei sau a insulinei unei persoane, potrivit unui studiu din 2017, citat de Medial News Today.

Alimente precum ciocolata, produsele de patiserie și unele sucuri au un nivel ridicat de zaharuri libere, care provoacă creșteri ale glicemiei, iar potrivit Diabetes UK, cantitatea de carbohidrați consumată de o persoană are cel mai mare impact asupra nivelului de zahăr din sânge.

Dacă o persoană urmează o dietă săracă în carbohidrați, ar trebui să îi identifice pe cei  săraci în nutrienți sau nesănătoși și să îi elimine mai întâi. Fructele proaspete au multe beneficii pentru sănătate, așa că s-ar putea să nu fie pe primul loc pe listă.

Iată câteva exemple în privința conținutului de carbohidrați din fructe în comparație cu alte alimente bogate în carbohidrați:1 mar mediu 15-20 grame (g) carbohidrați, în timp ce o brioșă de ciocolată conține 55 g. O banană mare are 30 g de carbohidrați, în timp ce 500 de mililitri de suc acidulat are 54 g de carbohidrați.

Suc de fructe

Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA afirmă că sucul de fructe băut în timpul mesei sau separat crește rapid nivelul de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, combinația de fibre și zaharuri simple din fructe încetinește absorbția zahărului în sânge atunci când o persoană mănâncă fructe întregi.

O lucrare de cercetare din 2013, a analizat modul în care consumul de fructe afectează probabilitatea ca o persoană să dezvolte diabet de tip 2.

Rezultatele au arătat că persoanele care au consumat mai multe fructe întregi au avut mai puține riscuri de a dezvolta această afecțiune. Persoanele care au băut cantități mai mari de suc de fructe au avut mai multe riscuri de a dezvolta această afecțiune.

Un studiu din 2017 a avut rezultate similare. Cercetătorii au descoperit că fructele proaspete au redus riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2. Ei au descoperit, de asemenea, că persoanele cu diabet care consumau fructe proaspete în mod regulat aveau un risc mai scăzut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare sau de a muri.

Sursă text: Click! Sănătate