MENIU

Africa de Sud vrea să-l lase pe Regele Charles fără cea mai prețioasă BIJUTERIE a Coroanei

Mai mulţi sud-africani au cerut ca Regatul Unit să restituie celui de-al doilea cel mai mare diamant din lume, cunoscut sub numele de "Steaua Africii", care este încastrat în sceptrul pe care regele Charles al III-lea îl va ține în mână sâmbătă, la ceremonia de încoronare de la Londra. 

"Diamantul trebuie să vină în Africa de Sud. Trebuie să fie un semn al mândriei noastre, al moştenirii şi culturii noastre", a declarat Mothusi Kamanga, jurist şi militant din Johannesburg, care promovează o petiţie online pentru restituirea nestematei, ce a strâns până acum circa 8.000 de semnături, scrie Agerpres.

 

"Consider că poporul african, în general, începe să înţeleagă că decolonizarea nu înseamnă doar ca oamenii să poată beneficia de unele libertăţi, ci şi să primească înapoi ce le-a fost expropriat", a adăugat el.

Diamantul din sceptrul regal, denumit oficial "Cullinan I", are 530 de carate și a fost tăiat dintr-un diamantul brut Cullinan de 3100 de carate, extras dintr-o mină din apropiere de Pretoria.

 

Un alt diamant mai mic tăiat din nestemata brută, denumit "Cullinan II", este încrustat în Coroana Imperială, păstrată, alături de sceptru, în Turnul Londrei.

 

Diamantul original a fost găsit în Africa de Sud în 1905 şi predat monarhiei britanice de guvernul colonial al ţării aflate atunci sub dominaţie.