MENIU

Căuta scoici, dar a făcut o descoperire istorică. "A fost realizat acum 10.000-11.000 de ani"

O femeie care se plimba pe plaja din Jersey a făcut o descoperire incredibilă. Ceea ce iniţial părea a fi o simplă piatră, s-a dovedit a fi, de fapt, un artifact vechi de circa 11.000 de ani.

Audrey Stanick se plimba alături de sora ei, pe plaja Seaside Heights, căutând bucăţele de sticlă colorată şi scoici. La un moment dat, femeia în vârstă de 58 de ani a găsit un obiect cu o formă inedită.

"L-am observat pentru că era foarte negru şi strălucitor", a povestit ea. "Apoi mi-am amintit că anul trecut un băiat a fpcut o descoperire similară, aşa că am luat legătura cu un muzeu", a adăugat ea.

Imediat ce a luat legătura cu specialiştii, americanca şi-a confirmat bănuiala: într-adevăr, făcuse o descoperire istorică. Este vorba despre un vârf de lance vechi de circa 11.000 de ani, relatează ABC News.

"L-am analizat sub microscop, l-am măsurat cu un şubler, iar colegii meu au stabilit că este făcut din silex", a explicat Dr. Gregory Lattanzi. "Este o descoperire foarte rară. De fapt, se fac săpături de către profesionişti în încercarea de a găsi astfel de exemplare, aşa că să-l găseşti pur şi simplu la mal, splat de valuri, este incredibil", a adăugat el.
Deocamdată însă, Audrey a decis să păstreze ea respectivul artifact.

"Am citit despre un băiat care a găsit un obiect similar anul trecut, în New Jersey, şi l-a donat muzeului Smithsonian. Dacă vreodată voi decide să îl donez, îl voi dona unui muzeu din New York, pentru că l-am găsit aici şi aparţine acestui loc. Dar, deocamdată, o să îl păstrez. Credeţi-mă locurile acestea au o mulţime de artifacte, deci nu cred că celui găsit de mine i se va simţi lipsa. (...) Pentru mine este minunat, pentru că nu îmi vine să cred că pot ţine în mână ceva ce a fost realizat acum 10.000 - 11.000 de ani", a spus americanca în cele din urmă.