MENIU

6 moduri prin care să-ți convingi copiii să facă treburi în casă

6 moduri prin care să-ți convingi copiii să facă treburi în casă

Să îți faci copilul să te ajute la treburile casei reprezintă unul din cele mai dese motive de ceartă într-o familie.

Motivul pentru care copiilor nu le place să facă treabă este același ca al adulților: sarcinile din casă sunt de-a dreptul plictisitoare. Spălatul vaselor nu reprezintă o mare satisfacție în zilele noastre, în era jocurilor video.

Copiii simt că sunt restricționați în a face ce le place, de aceea vor arăta o atitudine de dispreț față de treburile casei.

Este foarte important să nu îți sâcâi copilul. Tot ce trebuie să faci este să spui “Gata, să începem treaba.” Sâcâitul nu funcționează aproape niciodată, dar părinții o fac pentru că nu găsesc alte soluții.

Dacă simți că nu reușești să îți convingi copilul să facă treburile casei, uite șase idei eficiente:

1. Oprește tot

Orice părinte trebuiesă învețe cum să oprească tot ce se întâmplă în jurul lui. Ce înseamnă? Dacă el nu reușește să îndeplinească sarcinile, ia o pauză, spune-i să stea jos și vorbește cu el. Întreabă-l ce se întâmplă și ce îl reține din a-și îndeplini munca. Află care sunt planurile lui și încearcă să îl motivezi să o termine pentru a trece mai departe la ce îi place. Apelarea la interesele lui personale- decât să îi explici conceptul responsabilității- este eficientă în cazul copiilor.

2. Cronometrează-i activitatea

Timpul este cel mai bun mod să îți convingi copilul să rezolve treburile. Poți spune, “Vasele trebuie spălate în 20 de minute.” Dacă nu sunt gata în tot acest timp, atunci el se va culca mai devreme. Frumusețea acestui sistem este acela că nu trebuie să îl mai sâcâi. Următorul lucru pe care îl faci este să spui “Să nu se mai repete ce s-a întâmplat aseară- pentru că, adu-ți aminte, nu ți-a plăcut să te culci devreme.”

Altă strategie este să îți motivezi copilul să concureze cu el însuși. Spune, “Să vedem dacă o poți face în 15 minute. Dar ține minte, trebuie să o faci bine. Voi verifica” sau “Dacă termini în 15 minute, poți sta 15 minute mai târziu pe internet.” Devine mai stimulant pentru copil. Aceasta tactică este de preferat pentru că atunci când copilul ar putea pierde ceva, devine mai motivat să o facă.

Citește restul articolului pe Fabuloase.ro

Mai multe articole despre:
copii moduri convingi sa faca treburi in casa