MENIU

5 motive pentru a purta casca de motor (P)

Dacă te pasionează motocicletele, știi cu siguranță că este necesar să porți o cască de motor de fiecare dată când te deplasezi cu acesta. Fie că ieși la o scurtă plimbare, că te deplasezi zilnic cu acest mijloc de transport sau că alegi să faci o călătorie mai lungă, casca moto nu trebuie să lipsească din echipamentul tău.

Alături de celelalte piese de echipament de protecție, cum ar fi: jacheta, cizmele, pantalonii și mănușile, casca pentru motorbike-ul tău joacă un rol foarte important în asigurarea protecției de care ai nevoie atunci când îl conduci.

Oricât de cool ți s-ar părea să mergi fără cască, te sfătuim să nu o faci pentru că îți pui în pericol viața și te poți alege și cu amendă. Așa că ai grijă de sănătatea și alge să fii responsabil. Hai să vedem care sunt cele cinci motive principale pentru a purta casca de motor.

  1. Îți poate salva viața

Cel mai important lucru este acela că poate face diferența între viață și moarte, în cazul în care ești implicat într-un accident rutier. De ce? Pentru că dacă nu porți cască pentru motor și ai suferit traumatisme cranine, acestea pot fi fatale. Casca, în schimb, atenuează impactul și te poate salva de la moarte.

  1. Îți protejează ochii

Atunci când conduci, dacă nu porți cască, ochii tăi pot fi afectați de lumina puternică și de praful din atmosferă. Casca te scapă de aceste aspecte și îți oferă protecția de care ai nevoie. Există mai multe tipuri de căști: deschise, modulare și integrale, în funcție de ce traseu ai de urmat, însă mulți dintre experți sunt de părere că pentru o protecție completă, o cască de motor integrală este recomandată în orice situație de condus te-ai afla.

  1. Acționează ca un scut împotriva fenomenelor naturii și a resturilor de pe șosea

Nu numai că îți ferește ochii de praf și de lumină, ci te apără și de alte fenomene ale naturii: ploaie, vânt, căldură excesivă. Să îți intre apă în ochi în timp ce conduci motocicleta nu este nici plăcut, nici sigur, nici pentru tine, nici pentru ceilalați participanți la trafic. La fel cum este extrem de inconfortabil să ți se înfunde urechile din cauza vântului sau să te bată soarele în creștet vara. Să nu subestimăm nici resturile care se află pe șosele. Pericolul la care te expui dacă nu porți cască și primești în plin pietre ridicate de pe asfalt de către alte vechicule sau resturi menajere este unul destul de ridicat.

  1. Te scapă de amendă

Legislația rutieră din țara noastră prevede drept obligație purtatul măștii pentru motor, atât de către conducător, cât și de către pasager, mai exact, articolul 36, alienatul 2. Ce e de reținut aici este faptul că ea trebuie să fie omologată, adică să corespundă standardelor europene de siguranță, înscrisul fiind trecut în partea inferioară a căștii.

Cât despre amendă, în codul rutier, se sepcifică faptul că a circula fără cască reprezintă o contravenție și constituie două sau trei puncte de amendă. Punctele se transformă în bani calculând un procent de 10% din salariul brut pe economie valid în momentul respectiv.

  1. Îți protejează părul și te protejează și pe tine de propriul păr

Casca de motor nu doar că îți protejează părul, dar te protejează și pe tine de un eventual accident. Cum așa? Dacă ai părul lung, știi deja că vântul nu este un prieten prea bun al părului întrucât poate favoriza ruperea lui, iar casca îl ține acoperit și mai puțin expus la factorii externi. Apoi, spuneam că te protejează de păr pentru că, în mers, tot din cauza vântului, acesta îți poate acoperi ochii, bloca vizibilitatea și poate fi chiar un factor declanșator al unui accident.  

Te încurajăm să nu riști nimic din ce îți poate pune în pericol viața, ci să faci tot ce ține de tine pentru a te proteja: adică să porți casca de motor și să respecți legislația.

Mai multe articole despre:
casca motor