MENIU

17 semne că ai de-a face cu un narcisist

17 semne că ai de-a face cu un narcisist

Sunt șanse mari să fi întâlnit la viața ta un narcisist. Știi, prietenul acela care reușește cumva să întoarcă fiecare subiect de discuție înapoi la propria persoană; colegul care întotdeauna se laudă că are ultimul și cel mai bun gadget; membra familiei care crede că este mai sexy, mai inteligentă și că este în general mai bună decât tine la toate.

Totuși, uneori semnele narcisismului sunt un pic mai nuanțate. Nu sunt întotdeauna atât de evidente cum te-ar face să crezi descrierile din mass-media. Și da, este posibil să ai anumite urme de narcisism fără să fii diagnosticat ca având o puternică tulburare de personalitate. Asta se întâmplă când narcisismul începe să îți afecteze negativ viața de zi cu zi.

“Oamenii se schimbă permanent – există o clasificare a narcisismului”, susține W. Keith Campbell, doctor in psihologie, șef al Departamentului de Psihologie la Universitatea din Georgia: ”Majoritatea oamenilor sunt cam la mijloc, deși unii sunt mai afectați mai mult decât alții”.

Când te gândești la oamenii cu care intri în contact în fiecare zi – fie că este vorba de un prieten, un iubit sau un coleg – ți se pare cunoscut vreunul dintre semnele de mai jos? Dacă da, s-ar putea să ai de-a face cu un narcisist.

1. Sunt agreabili – cel puțin la prima vedere

Narcisiștii tind să fie extraordinari la prima impresie, părând foarte carismatici și plini de personalitate, ceea ce îi ajută să se descurce bine la interviuri pentru un loc de muncă: “Deseori prima impresie pe care ți-o faci despre o persoană poate fi foarte pozitivă dar, după un timp, se transformă într-una mai mult negativă”, spune Campbell. “Așadar aici intervine supriza – e o situație de genul “Oh, Doamne! Asta este persoana pe care tocmai am angajat-o și uite cu ce am de a face acum”".

2. Nu toți narcisiștii sunt zgomotoși și mândri. De fapt, unii sunt tăcuți și timizi

În timp ce oamenii își imaginează narcisiștii după tipologia zgomotoșilor și lăudăroșilor, ei pot fi de fapt liniștiți și rezervați. Doctorul psiholog Zlatan Krizanun, profesor asociat al Departamentului de Psihologie al Universității Statului Iowa, explică faptul că sunt de fapt două tipuri de exprimare a narcisismului: extravagant, tip ce include lauda și semeția, și timid, când o persoană e posibil să nu fie atât de directă sau să încerce întotdeauna să se facă auzită ci stă în colț, visând la ziua în care va fi cineva și fiind indignată față de ceilalți.”

Asta nu înseamnă că narcisiștii sunt întotdeauna fie extravaganți fie timizi. În majoritatea oamenilor se regăsesc elemente ale ambelor tipuri de narcisisim, narcisisim extravagant și narcisisim timid. “Ne place să le punem oamenilor etichete”, spune Krizan, “dar când privim modul în care aceste trăsături de personalitate se manifestă, observăm că acestea se separă doar în cazuri extreme.”

3. Pot fi găsiți deseori în poziții de conducere

Asta nu înseamnă că sunt buni lideri, precizează Jean Twenge, doctor psiholog, profesor al Departamentului de Psihologie al Universiății din Statul San Diego și co-autor al lucrării Epidemia Narcisismului, împreună cu Campbell. Dar narcisiștii se regăsesc în poziții de conducere deoarece narcisiștii vor să fie lideri. Ei nu sunt neapărat lideri mai buni, dar vor să ocupe aceste poziții, astfel încât sunt șanse mari să le ocupe.

4. Reușesc întotdeauna să întoarcă subiectul conversație către ei înșiși.

“Ai putea începe să vorbești cu o persoană despre faptul că ai cancer, însă în scurt timp el va vorbi despre noua lui mașină,” explică Campbell.

Citește restul articolului pe Fabuloase.ro

Mai multe articole despre:
semne narcisist ai de-a face