MENIU

Stelian Ion despre refuzul extrădării lui Popoviciu: „O decizie care sancţionează instanţa română”

Foto arhivă Inquam

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus că trebuie analizat foarte atent ce s-a întâmplat, pentru că „o instanţă din Marea Britanie a dat o decizie care sancţionează, cumva, instanţa română, ceea ce este foarte grav”.

„În orice caz, toate dosarele trebuie să se bucure de întreaga atenţie, însă reprezintă un semnal de alarmă şi trebuie să verificăm foarte atent. Vom vedea dacă acea decizie va fi cumva contestată. Dacă nu va fi contestată, o discuţie - şi în cadrul CSM - va trebui să facem şi să tragem nişte concluzii”, a afirmat Stelian Ion la finalul ședinței de guvern.

El a mai spus că lucrurile nu vor rămâne așa, pentru că trebuie văzut dacă într-adevăr instanţa supremă din România a avut o problemă de respectare a dreptului la apărare, scrie hotnews.ro

„Acum, noi avem încredere în instanţele noastre şi în momentele în care se ivesc astfel de situaţii şi astfel de acuzaţii, totuşi, trebuie să privim foarte atent dacă aceste acuzaţii sunt unele reale şi să vedem unde a fost problema, dacă a fost vreuna. Deci, subiectul nu se va închide, va fi discutat. Eu sper, şi în cadrul CSM - vom vedea dacă este cazul. Deocamdată să primim comunicări din partea părţii britanice”, a mai declarat ministrul Justiției.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu are o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul "Băneasa". După pronunţarea sentinţei, în august 2017, el a fost identificat în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea lui la data de 12 iulie 2019. Popoviciu a atacat decizia și a avut câștig de cauză.
 

Ce spune ministrul Justiției despre extrădarea lui Alexander Adamescu

 
Întrebat despre omul de afaceri Alexander Adamescu, Stelian Ion a spus că procesul acestuia în Marea Britanie s-a încheiat şi că Ministerul Justiției a cerut de mai multe ori autorităților britanice informaţii despre extrădare.
 

"Procesul din Marea Britanie s-a încheiat. Autorităţile din Marea Britanie ar trebui să îl predea pe domnul Adamescu şi am solicitat în mai multe rânduri să ni se precizeze când va avea loc acea extrădare, în mod efectiv.Aşteptăm răspunsul, pentru că până în prezent nu am primit detalii. Sunt mai multe solicitări din partea Ministerului Justiţiei şi colegii din cadrul ministerului fac absolut toate demersurile care ţin de Ministerul Justiţiei", a adăugat Stelian Ion.

Alexander Adamescu, aflat de mai mulți ani în Marea Britanie în baza unui mandat european de arestare, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru că ar fi mituit cu peste 20.000 de euro doi judecători de la Tribunalul București.

”Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reținut de autoritățile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România”, a transmis marți DNA.

Procurorii mai spun că, deși s-au făcut demersuri repetate pentru a i se aduce la cunoștință, prin intermediul avocatului britanic ales, conținutul cererilor de comisie rogatorie, inculpatul a refuzat să se întâlnească cu reprezentanții autorităților britanice pentru a lua la cunoștință calitatea de inculpat, drepturile și obligațiile aferente”, potrivit procurorilor anticorupție.
 
DNA îl acuză pe Bogdan Alexander Adamescu că în cursul lunilor iunie 2013 și decembrie 2013, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu (decedat în 2017) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă pentru ca, în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era tatăl inculpatului.
 
În 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizii definitive de condamnare față de cei doi judecători și față de Dan Adamescu, aceștia fiind trimiși în judecată într-un dosar separat.
 
Mai multe articole despre: