MENIU

Se întâmplă în România. A furat curent, și-a făcut autocritica și a scăpat!

Foto arhivă Profimedia

O femeie care a folosit o instalație ilegală de curent la sediul firmei a scăpat de pedeapsă după ce și-a făcut autocritica și a achitat prejudiciul.

Practic, mai multe aparate de la punctul de lucru al firmei din Cluj-Napoca au fost legate, înainte de contor, la un cablu din podul locuinței în care funcționa societatea. În urma controlului s-a descoperit că la rețeaua clandestină erau legate: o mașină de gheață (putere 370 W), o mașină de spălat vase (putere 3,1 kw), un expresor de cafea (putere 3,3 kw) și o plită electrică (putere 6 kw). Prejudiciul calculat s-a ridicat la 14.526 de lei.

Ancheta a scos la iveală că localul racordat ilegal la curent funcționa într-un spațiu închiriat. Până în 2015, firma a aparținut altor persoane, care au vândut firma patroanei găsite cu instalația clandestină. Proprietarul și foștii patroni au spus că nu știau nimic de vreo instalație ilegală în podul clădirii.

La rândul său, patroana acuzată de furt de curent a declarat în cursul anchetei că „nu cunoștea existența unei lucrări ilegale la rețeaua de electricitate, aflând despre acest aspect doar cu ocazia controlului”.  Femeia a spus, totuși, că „la momentul achiziționării societății, foștii administratori i-au comunicat că este ceva neregulă la rețeaua electrică, fără a-i spune însă despre ce este vorba, doar că plata la energia electrică este mai mică”.

La proces, femeia trimisă în judecată a recunoscut acuzațiile. Mai mult decât atât, la dosar au fost depuse și documente din care reiese că furnizorul de curent și-a recuperate prejudiciul și își retrage plângerea.

În aceste condiții, Judecătoria Cluj-Napoca a renunțat la aplicarea unei pedepse. „Inculpata a avut o conduită procesuală responsabilă, prezentându-se la chemările organelor judiciare penale și dovedind astfel interes pentru soarta procesului, că în intervalul temporal îndelungat de peste 5 ani, care s-a scurs de la data comiterii faptei şi până în prezent, inculpata n-a mai încălcat legea penală, împrejurare ce creează instanţei convingerea că fapta pentru care aceasta este judecată constituie doar un accident în viaţa sa, fiind determinată probabil și de dificultatea de a crește singură mai mulți copii”, se arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca.

Instanța a mai constatat că „inculpata a dovedit până în prezent că în cazul său, îndreptarea socială deja s-a produs, inculpata conștientizând cu ocazia procesului penal atât gravitatea reală a faptei săvârșite, cât și cea a consecințelor legale ale unor conduite contrare legii penale, afirmând ea însăși cu ocazia ultimului cuvânt că o astfel de conduită nu îi face cinste, autocritica fiind un semn important de îndreptare”.

Sentința a rămas definitivă prin neatacare.

Mai multe articole despre:
femeie patron furt curent prejudiciu achitare