MENIU

Fostul ministru Gabriel Sandu a scăpat de acuzațiile din dosarul Microsoft, după prescrierea faptelor

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor în Guverul Emil Boc

Încă un nume greu a scăpat de un dosar DNA pentru spălare de bani, ca urmare a prescrierii faptelor. Este vorba de fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu. Judecătorii ÎCCJ au încetat, marți, procesul penal în care acesta era acuzat de spălare de bani. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la completul de cinci judecători de la aceeași instanță. 

 

„În temeiul art. 396 alin. 6 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, art. 153 alin. 1, art. 154 alin. 1 lit. c , alin. 2 Cod penal și la decizie nr. 297/26.04.2018 a Curții Constituționale, publicată în M.Of. nr. 518 din 25.06.2018 și nr. 358/26.05.2022 a Curţii Constituţionale, publicată în M.Of. nr. 565 din 9.06.2022, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Sandu Gabriel pentru săvârșirea infracțiunii de spălare banilor, prevăzută de art. 49 alin. 1 lit. b din Legea nr. 129/2019, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal, ca urmare a interveniririi prescrpţiei răspunderii penale.

În baza art. 275 alin. 1 pct. 3 lit. b Cod procedură penală, obligă inculpatul Sandu Gabriel să plătească cu titlul de cheltuieli judiciare către stat suma de 1.500 lei.

În baza art. 272 Cod procedura penala, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Sandu Gabriel, în sumă de 942 lei, rămâne în sarcina statului și se plătește din fondul Ministerului Justiției. Cu drept de apel în 10 zile de comunicare. Pronunțată în ședință publică azi, 20 decembrie 2022”, se arată în minuta deciziei magistraților ICCJ.

 

Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Aceste decizii vor afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii ca urmare a prescrierii faptelor.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru, ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licenţe Microsoft cu Guvernul României.

 

Ioan Niculae şi Adriean Videanu au beneficiat si ei de aceeași decizie a Curții Constituționale și au fost achitaţi în Dosarul Romgaz - Interagro

Mai multe articole despre:
gabriel sandu dosarul microsoft dna presciere