MENIU

Cum sunt îngropate dosarele greilor din România: Cristian Poteraș și Paul Stănescu scapă de justiție

Cum sunt îngropate dosarele greilor din România

Un nou detaliu de procedură penală introdus de Înalta Curte de Casație și Justiție îngroapă dosarele de corupție. Fostul primar al sectorului 6 Cristian Poteraș și Paul Stănescu, nașul lui Dragnea junior, scapă astfel de dosarul Pasteur, cu prejudiciu adus statului de peste 26 de milioane de euro. Potrivit deciziei de interpretare a legii dată de ICCJ, judecătorii restituie la parchet dosarele de corupție pe motiv că au fost redeschise de șeful DNA, nu de procurorul imediat ierarhic superior procurorului care a dispus iniţial clasarea.

RIL - recurs în interesul legii - așa se numește noul detaliu de procedură penală dat de ICCJ, în septembrie anul trecut. Instanțele pot aplica retroctiv această decizie, iar fostul primar Cristian Poteraș și Paul Stănescu au profitat de asta în dosarul Pasteur. Totul, după ce pe 5 noiembrie 2021, un judecător de cameră preliminară al Curții de Apel București a anulat și restituit definitiv la DNA dosarul cu privire la retrocedarea frauduloasă a unor terenuri ale Institutului Pasteur.

Asta pentru că, în 2016, dosarul a fost redeschis de șefa DNA Laura Codruța Kovesi, și nu de către procurorul imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea în 2013.

Inculpaţii au scăpat de dosarul cu prejudiciu adus statului de peste 26 de milioane de euro. Pentru că, potrivit unor surse judiciare, prin decizia de anulare a dosarului a fost eliminată întreruperea prescripției speciale. Drept urmare, chiar și dacă acum procurorii ar vrea să refacă ancheta, dosarul ar fi prescris. Cel puţin în ceea ce privește acuzaţiile de abuz în serviciu şi luare de mită. 

Mai multe articole despre:
cristian poteras paul stanescu