MENIU

Cum a făcut Țiriac avere din afaceri cu austriecii și rușii, inclusiv prieteni ai lui Putin

Afacerile lui Ion Țiriac sunt în strânsă legătură cu oamenii lui Vladimir Putin. Printre ei se află și Klaus Mangold, cu care Ion Țiriac are o prietenie veche. Presa germană îl numește pe acesta, CITEZ, mister Rusia al economiei și asta pentru că, spun jurnaliștii străini, nimeni nu are contacte atât de bune în companiile rusești. Ion Țiriac are afaceri și cu germanul Wulf Bernotat, apropiat de Vladimir Putin. 

O anchetă Rise Project din 2016 arăta cum Ion Țiriac și-ar fi pus toată averea într-o fundație privată din Panama, în care era membru și Klaus Mangold, om de afaceri german în strânsă legătură cu companiile rusești.

 

Avocatul fostului tenisman spunea pe atunci că fundația este practic testamentul financiar al acestuia. Documentele Rise Project arătau, însă, cum organizația non-profit devenea beneficiarul final al marilor afaceri derulate în România de fostul sportiv.


„Fiecare plăteşte taxele acolo unde face banii. Dacă faci evaziune fiscală este altceva. În Islanda probabil că nu ai voie să ai conturi în afara ţării. În România ai voie. Declar cât profit fac şi ăia 16 la sută îi dau la stat.”, a răspuns Ion Țiriac, după publicarea anchetei Rise Project.



Prietenia dintre Ion Țiriac și Klaus Mangold era binecunoscută publicului. Țiriac a comercializat în România încă de la începutul anilor 90 automobilele produse de Daimler, companie condusă de Mangold. Mai mult, Țiriac era gazda permanentă a afaceristului german pe domeniul său de vănătoare de la Balc. Nu doar pentru vânătoare venea în România. Acesta avea și vizite la nivel înalt cu oficialii de la acea vreme, precum fostul premier Dacian Cioloș sau Adrian Năstase.

 

Mai mult, Klaus Mangold a fost decorat în 2004 de fostul președinte Ion Iliescu. Germanul tocmai părăsise atunci consiliul directorial de la Daimler și a fost cooptat în conducerea Consiliului de Strategie pentru Atragerea Investitorilor Străini, o structură creată de guvernul Năstase pentru atragerea capitalului extern în economia românească. Șeful noii structuri era chiar Ion Țiriac.



Klaus Mangold este apropiat și de Vladimir Putin, fiind chiar consul onorific al Federației Ruse. Presa germană îl numește omul Rusiei din ecomonie. Și asta pentru că, înainte să înceapă războiul, Mangold călătorea des la Moscova pentru a-și coordona afacerile, alături de Wulf Bernotat, alt afacerist german cu care Ion Țiriac a avut legături strânse. În 2003, Wulf Bernotat a intrat și în consiliul de supraveghere al grupului de asigurări Allianz, care a venit pe piața românească tot printr-un parteneriat cu Ion Țiriac.

În 2005, Wulf Bernotat a semnat în prezența lui Vladimir Putin, acordul dintre E ON, BASF și Gazprom pentru construirea gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia de Germania și aduce anual 22,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc în Europa.


Klaus Mangold ar avea interese și în Ungaria. Presa maghiară arată într-o anchetă cum influentul om de afaceri german s-ar afla și în spatele deciziei premierului Viktor Orbán de a oferi asistența financiară companiei germane Audi. Jurnaliștii sugerează că demersul lui Klaus Mangold nu înseamnă, de fapt, decât o conexiune între relațiile Germania-Ungaria Rusia.



Printre țările apropiate de Vladimir Putin este și Austria. Gerhard Roiss, fost șef OMV, acuză că țara ar fi fost condusă în mod intenționat spre dependența față de gazul rusesc. În 2012, când OMV a descoperit cea mai mare cantitate de gaze în Marea Neagră, pe teritoriul României, Austria ar fi putut lua anual peste trei miliarde de metri cubi de gaz. Gerhard Roiss acuză că s-a făcut lobby pentru ca lucrurile să nu stea așa, iar în spatele deciziei ar fi fost chiar Siegfried Wolf, președintele din acel moment al consiliului de supraveghere al fondului suveran de avere care administrează investițiile Republicii Austria în companii naționalizate parțial sau în întregime. Wolf este cel care a revigorat industria auto din Rusia, lucrând împreună cu Vladimir Putin. A fost, de altfel, de nenumărate ori la vânătoare alături de Ion Țiriac.


Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne a vizitat colecția de mașini a lui Ion Țiriac înainte cu câteva luni ca Austria să blocheze aderarea țării noastre la spațiul Schengen.


Mai multe articole despre:
tiriac afaceri putin austria rusia