MENIU

Certificatele de VIRGINITATE, la cererea familiilor, eliminate definitiv din legislație

Foto ilustrativ

Autoritățile au eliminat constatarea virginității la femei, conform unui ordin comun al miniștrilor Sănătății și Justiției publicat în Monitorul oficial. Modificarea a fost operată pentru că, deși Institutul Național de Medicină Legală anunțase că nu va mai elibera astfel de documente, în toamna anului trecut a reluat procedura, la cerea părinților.

Până la modificarea legislației, aceasta prevedea că examinările medico-legale în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate, se făceau pentru „constatarea virginității, capacității sexuale, vârstei, conformatiei sau dezvoltării fizice în circumstanțe precum constatarea virginității sau deflorării, viol, perversiuni sexuale, obținerea pentru minore a dispensei de vârsta în vederea căsătoriei, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcina, viduitate, avort, naștere, lehuzie”.

Odată cu modificarea publicată în M.O., paragraful respectiv se referă la „stabilirea capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naștere, lehuzie”, potrivit G4Media.

În vara anului trecut, Institutul Național de Medicină Legală a anunțat că nu va mai elibera așa-numitele "certificate de virginitate" solicitate chiar de părinții fetelor. În toamnă însă, în mod tacit și pentru că legea era de partea celor care făceau astfel de solicitări, eliberarea certificatelor de virginitate s-a reluat.

Semnalul de alarmă a fost tras de către ministrul Familiei, Gabriela Firea, care a afirmat că ”nu trebuie să mai acceptăm ca în România fetițele să fie marfă de schimb, de tranzacționare”.

 

Uniunea Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății au cerut încă din 2018 interzicerea acordării acestor certificate.