MENIU

Asistenta medicală din Suceava, care s-a dat drept medic stomatolog, condamnată la un an de închisoare cu suspendare. Instanța i-a redus pedeapsa

Asistenta medicală din Suceava, care s-a dat drept medic stomatolog, condamnată la un an de închisoare cu suspendare

Asistenta medicală din județul Suceava care a practicat ilegal profesia de medic stomatolg a fost condamnată de instanță. Vorbim însă despre un an cu suspendare sub supraveghere, pedeapsa fiind, practic, reusă de la 2 ani. Aceasta a fost găsită vinovată pentru comiterea infracţiunii de "înşelăciune în formă continuată", în timp ce prescripţia a intervenit pentru infracţiunea de "exercitarea fără drept a unei profesii".

În cadrul procesului, firma la care asistenta medicală lucra a fost condamnată la o amendă penală de 22.500 de lei, mai mică decât cea de 30.000 de lei dispusă anterior de Judecătoria Suceava, scrie monitorulsv.ro.

Această pedeapsă reprezintă 150 de zile amendă a câte 150 de lei pe zi, pentru săvârşirea infracţiunii de "înşelăciune în formă continuată".

Soluţia Curţii de Apel Suceava este definitivă şi nu poate fi atacată la o altă instanţă, arată aceeaşi sursă.

Cazul a ieşit la iveală la începutul anului 2019, când dr. Gabriel Gospodaru, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) Suceava, a alertat poliţia cu privire la practicile ilegale ale asistentei medicale într-un cabinet dintr-un cartier sucevean.

Potrivit plângerilor depuse de părinţi, s-a constatat că femeia a tratat carii la copii şi a utilizat inhalosedarea ca metodă de calmare şi relaxare a pacienţilor. Acuzată iniţial că ar fi studentă la medicină dentară în anul IV, s-a dovedit că, la momentul acţiunilor ilegale, ea avea doar calitatea de asistent.

Mai mult decât atât, în urma controlului efectuat în martie 2019 de către membri ai CMD şi inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava la cabinetul respectiv, s-a constatat că firma la care lucra femeia nu era, de fapt, o clinică legală în adevăratul sens al cuvântului, lipsindu-i un cadru universitar şi calificările necesare. 

În plus de asta, femeia nu figura în evidenţele CMD ca medic stomatolog şi nu avea dreptul de liberă practică.

În plus faţă de pedeapsa penală, asistenta medicală are obligaţia de a plăti daune materiale unor părţi civile implicate în dosar, aceştia fiind clienţii săi la momentul faptelor.

Mai multe articole despre: