MENIU

Anchetă defectuoasă în cazul morții sopranei Maria Maxim Nicoară. Dosarul, întors de două ori de judecători

Soprana Maria Macsim Nicoară

Moartea sopranei din Iași ridică semne de întrebare și după doi ani de la tragedie. Judecătorii au întors dosarul către procurori pentru a doua oară din cauza erorilor din anchetă. Cercetarea la fața locului s-a făcut după trei zile de la accident! În plus, nu au fost investigate toate probele ridicate. Anchetatorii nu au ținut cont nici de declarațiile martorilor, care îl acuzau pe soț că era agresiv și că avea o aventură.

Tragedia a avut loc pe 9 mai 2020. Codin Nicoară, soțul sopranei spune că femeia a căzut pe scări. Bărbatul, pianist, a lăsat-o timp de opt ore să agonizeze până când a decis să sune la ambulanța. Mama lui Codin Nicoară i-a susținut mărturia fiul său în fața polițistului care a venit la locul tragediei. Ea a negat cu vehemență că victima ar fi fost împinsă sau bătută.
Soprana a rămas șapte luni în comă, la spital, iar pe 23 decembrie a încetat din viață.

De aici începe povestea unor investigații care au durat doi ani și pe care instanța le numește acum „defectuoase”. Moartea sopranei aduce și schimbarea încadrării juridice în dosarul deschis după tragedia din 9 mai. Soțul a fost acuzat de omor, iar mama acestuia – de complicitate la omor, însă la scurt timp acest dosar a fost clasat.

Ulterior, bărbatul a fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru infracțiunea de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, pentru că nu a sunat mai repede după ajutor.

Sora sopranei, convinsă că Maria nu a suferit un simplu accident, cere redeschiderea anchetei pentru infracțiunea de omor. Judecătorii i-au dat câștig de cauză și indică mai multe erori din anchetă. Cercetarea la fața locului a fost făcută după trei zile de la accident. De asemenea, nu au fost investigate toate probele ridicate.

Și apropiații cuplului au oferit declarații la dosar care îl acuzau pe soț. Bărbatul ar fi fost violent cu soprana și ar fi avut "o aventură cu o femeie din sat, de la un magazin”, spune unul dintre martorii din dosar.

Între timp, familia Mariei Nicoară a făcut o nouă solicitare, de unire a celor două dosare. Judecătoria Iași a admis solicitarea și a decis restituirea dosarului la Parchet pentru a fi conexat cu cel în care s-au reluat cercetările pentru omor.