MENIU

"Zona de securitate" din Siria, dorită de SUA şi Turcia, îi împiedică pe kurzi să-şi creeze un stat

"Zona de securitate" pe care Turcia şi Statele Unite o creează în Siria este o încercare a Ankarei de a-i împiedica pe kurzi să-şi creeze un stat autonom, a declarat marţi Selahattin Demirtas, liderul Partidului Democratic al Poporului (HDP).

Selahattin Demirtas susţine că operaţiunile militare ale Turciei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) dincolo de frontieră sunt, de fapt, "acoperirea perfectă" pentru a-şi regla conturile cu rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), informează Mediafax.

Demirtas a îndemnat atât Turcia, cât şi PKK, să revină la masa negocierilor, în cadrul procesului de pace. Ankara a afirmat anterior că atacurile PKK împotriva Turciei a făcut imposibilă continuarea eforturilor de pace.

În ultima perioadă au avut loc o serie de confruntări între forţele turce şi PKK. Turcia a fost, de asemenea, ţinta unor atacuri comise de către militanţi cu legături cu SI, inclusiv cel de săptămâna trecută, în oraşul turc de frontieră Suruc, soldat cu 32 de morţi.

"Eforturile şi energia coaliţiei" antijihadiste se vor concentra asupra zonei de frontieră, a afirmat John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Washingtonul a confirmat, anterior, că poartă negocieri cu Ankara cu privire la campania lor comună împotriva SI în Siria.

Ankara consideră că PKK este o organizaţie teroristă, la fel ca SI.