MENIU

Zi decisivă pentru Iran. S-ar putea implementa acordul nuclear din iulie 2015

Zi importantă pentru Iran. Autorităţile de la Teheran se aşteaptă ca astăzi Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică să dea publicităţii un raport potrivit căruia Iranul îşi respectă angajamentele asumate în faţa comunităţii internaţionale de a-şi diminau programul nuclear.

Anunţul a fost făcut de către Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe Iranian care urmează să se întâlnească astăzi la Viena cu secretarul de stat american John Kerry şi Federica Mogherini, şefa diplomaţiei Uniunii Europene.

Publicarea documentului va avea ca efect imediat ridicarea unor sancţiuni economice impuse de ţările occidentale Iranului dar şi la implementarea propriu-zisă a acordului nuclear semnat în iulie 2015.

Iranul a promis că îşi va reduce considerabil programul nuclear în schimbul ridicării unor sanctiuni economice impuse de Uniunea Europeana si de Statele Unite, care va permite ca miliarde de dolari să intre în ţară sub formă de investiţii straine.

Oamenii de afaceri sunt pregatiti de mai multe luni sa revina in aceasta ţară, care dispune de a patra rezervă de titei din lume si de a doua de gaze naturale. Iranul va putea sa-si exporte petrolul din nou, in deplina libertate.

Preţul barilului de petrol a scăzut sub 30 de dolari vineri pe pieţele bursiere după ce traiderii se aşteaptă ca Iranul să poată să-şi reînceapă exportul la capacitate maximă.

Mai multe articole despre:
Iran petrol arme zi decisivă