MENIU

Zelenski face o declarație cu mai multe înțelesuri despre luptele din Bahmut - De ce respinge Ucraina cucerirea revendicată de Rusia

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Foto: Profi Media

Ucraina neagă anunțul legat de cucerirea orașului Bahmut, epicentrul luptelor, că ar fi fost cucerit de trupele rusești. Un consilier al președintelui Zelenski a anunțat că acesta nu a fost înțeles de presă când a vorbit despre stadiul luptelor din orașul revendicat de Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski neagă afirmațiile conform cărora orașul Bakhmut a căzut în mâinile forțelor ruse, a declarat duminică purtătorul său de cuvânt al lui Sergiy Nykyforov.

Biroul președintelui Ucrainei  a clarificat pentru CNN că Zelenski s-a referit la pretențiile Rusiei că ar fi luat orașul.

„Președintele a negat că Bahmut a fost preluat”, a spus Nykyforov.

Sergii Nykyforov a declarat pentru CNN că președintele ucrainean a fost înțeles greșit atunci când a fost întrebat de jurnaliști dacă orașul Bahmut a fost cucerit de ruși. Acesta a precizat că Zelenski a dezmințit afirmațiile Rusiei.

„Cred că nu”, a răspuns Zelenski reporterilor, când a fost întrebat dacă crede că orașul este încă sub controlul Kievului, dar și despre anunțul Rusiei că ar fi capturat orașul.

"Dar trebuie să înțelegeți că nu a mai rămas nimic acolo. Nu există nimic. Ei au distrus totul. Nu există clădiri. Este păcat, este o tragedie, dar astăzi Bahmut este numai în inimile noastre”, a spus Zelenski, alături de președintele american Joe Biden la Hiroshima, înainte de întâlnirea tete-a-tete.

Zelenski a continuat și a declarat că le mulțumește „apărătorilor” ucraineni ai lui Bahmut, spunând „le apreciem pentru munca lor grozavă”.

În același timp, Moscova anunță în presa de stat că Zelenski ar fi recunoscut pierderea orașului Bahmut în acest interviu.

„Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a recunoscut duminică la o întâlnire cu președintele american Joe Biden la Hiroshima că Kievul nu mai controlează Artyomovsk (numele ucrainean al orașului: Bahmut), potrivit unei emisiuni CNN”, se arată în știrea publicată pe agențiade presă de stat rusă - TASS.

Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei. Aici se dau cele mai lungi și sângeroase bătălii din ţară în acest moment de când a început invazia rușilor pe 24 februarie 2022. Putin a și mulțumit soldaților ruși pentru „eliberarea” Bahmutului.

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, anunțase înainte victoria în Bahmut. Dar afirmațiile acestuia au fost dezmințite categoric de armata ucraineană, care a transmis că Prigojin minte și că se dau în continuare lupte la Bahmut.