MENIU

Zelenski, acuzații dure pentru întârzierea sprijinului militar din partea SUA - Mesaj direct pentru președintele Biden

Zelenski, acuzații dure pentru întârzierea sprijinului militar din partea SUA / Foto: Profi Media

Ucraina face din nou acuzații dure la adresa SUA pe tema livrării de uniție în războiul contra Rusiei. Zelenski atacă frontal administrația Biden pentu sprijinul militar acordat Israelului împotriva Hamas, în detrimentul războiului țării sale după invazia lui Putin. 

 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dă vina pe sprijinul SUA în războiul dintre Israel și Hamas pentru reducerea livrărilor de obuze către Ucraina, în războiul dus de peste un an și jumătate contra Rusiei.

„În Orientul Mijlociu, ce credeţi că au început să cumpere mai întâi? Obuzele de calibru 155. Rezervele noastre s-au diminuat.

Cred că fac stocuri (rachete), dar nu au mai multe rachete decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze", a declarat Zelenski unui grup restrâns de jurnalişti, potrivit AFP, relatează agerpres.ro.

Președintele ucrainean a făcut aceste declarații în contextul în care Israelul, care beneficiază de sprijinul militar al Statelor Unite, bombardează fără încetare Fâşia Gaza de când luptătorii Hamas au masacrat sute de civili în timpul unui atac fără precedent la începutul lunii octombrie.

„Cred că suntem mai bine pregătiţi pentru iarnă decât înainte. Dar nu cred că Rusia va folosi mai puţine arme.(...) Iarna va fi dificilă", a adăugat Zelenski.

Ucraina se aşteaptă la o nouă campanie de atacuri ruseşti asupra reţelei sale energetice, aşa cum a fost deja cazul în iarna precedentă, când milioane de ucraineni au rămas fără căldura sau electricitate la temperaturi foarte scăzute, mai notează AFP.

În acest timp, aprovizionarea cu muniție este crucială pentru Kiev, în condițiile în care și în SUA ar exista variante de limitarea sprijinului militar pentru Ucraina, mai ales că Rusia a obținut deja peste un milion de obuze din Coreea de Nord, mai notează publicația ucraineană.

Este al doilea șir de acuzații în aceeași săptămână din partea Ucrainei pe tema cantității de muniție insuficiente care este livrată de UE și SUA.

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a anunțat că Uniunea Europeană a depășit termenul de livrarea unui milion de obuze de artilerie. Ministrul ucrainean susține că motivul invocat este „starea proastă a industriei europene de apărare”, potrivit The Kyiv Independent

Iar ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a și recunoscut că UE nu-și va putea îndeplini angajamentul de a trimite Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie până la sfârșitul lunii martie, scrie Bloomberg.

Pistorius chiar a declarat, în fața presei, la Bruxelles, înainte de întâlnirea cu omologii săi din țările UE, că „milionul promis (de obuze, n.r.) nu va fi atins, trebuie să presupunem asta. Întrebarea corectă este dacă cifra de un milion a fost într-adevăr realistă”.

Anunțul neonorării promisiunii de a livra milionul de muniții către Ucraina a fost făcut de aceeași binecunoscută platformă de știri. Bloomberg a comentat în urmă cu câteva zile că este puțin probabil ca milionul de obuze de artilerie pe care le-a promis Bruxelles să ajungă în Ucraina până în luna martie a anului 2024.

Ministrul de Externe ucrainean - Dmitro Kuleba a transmis că Ucraina este îngrijorată din acest motiv. Acesta nu a acuzat o lipsă de voință politică la nivelul UE, ci problemele din „industria de apărare, o mulțime de probleme nesincronizate, multă birocrație”.

„Uniunea Europeană lucrează pentru a remedia aceste probleme și de aceea, când am fost la Berlin, am cerut Uniunii Europene să dezvolte o politică coerentă în domeniul industriilor de apărare.

Dar avem nevoie de acțiuni mai rapide și mai multe. Și apreciem cu adevărat sprijinul Uniunii Europene, dar vom împinge lucrurile în această direcție”, a mai declarat D. Kuleba.

Planul UE de a intensifica producția de obuze pentru a spori capacitățile de artilerie ale Ucrainei ar fi fost afectat de birocrația și protecționismul țărilor UE.