MENIU

Vremea zidurilor. 40 de garduri clădite la granițele din toată lumea, de la căderea Cortinei de Fier

<p>Gardul de la frontiera cu Serbia a blocat fluxul de refugiați</p>

Europa va avea în curând mai multe bariere ridicate la frontierele naționale decât avea în timpul Războiului Rece, scrie revista The Economist, care trece în revistă gardurile ridicate la granițele din întreaga lume în ultimii ani.

Pe 15 septembrie, Ungaria a terminat construirea unui gard la frontiera cu Serbia pentru a opri fluxul de refugiați care veneau din Africa, Asia și din Balcani pentru a trece spre Vestul Europei. Acum, Budapesta anunță că va ridica un gard și la frontiera cu România.

Nu este însă primul stat care face acest lucru. În anii '90, Spania și-a baricadat enclavele africane Ceuta și Melilla pentru a stopa migrația.

În 2012, Grecia și Bulgaria au ridicat garduri la granița cu Turcia în același scop. "Pe rețelele de socializare au circula rvești că și România ar putea urma exemplul", scrie The Economist.

Ucraina a început să își închidă granița cu Rusia anul trecut, iar statele baltice au anunțat anul acesta că vor face același lucru.

În Orientul Mijlociu, războaiele din Irak, Afganistan și Siria au determinat închiderea a mai multe granițe.

Israelul va termina în acest an gardul de la granița cu Iordania și se va închide astfel complet.

SUA și-au fortificat granița cu Mexicul în mai multe rânduri și, ceva mai la sud, brazilia a anunțat că dorește să își securizeze întreaga frontieră - o sarcină foarte dificilă ținând cont că granița sa trece prin pădurea tropicală.

De fapt, de la căderea Zidului Berlinului, 40 de țări din întreaga lume au construit ziduri de acest gen. Peste 30 de decizii au fost luate după atentatele de la 11 septembrie, iar alte 15 au fost luate anul acesta.

Mai multe articole despre:
SUA Ungaria Europa refugiaţi ziduri farduri