MENIU

Vladimir Putin, în vizită în Cuba, unde s-a întâlnit cu Raul şi Fidel Castro

Vladimir Putin, alături de Raul Castro

Preşedintele Rusiei îşi consolidează relaţiile din cealaltă parte a lumii. Vladimir Putin a lăsat baltă o săptămână negocierile pentru conflictul din estul Ucrainei şi a plecat în America de Sud. Prima sa oprire a fost în Cuba, unde s-a întâlnit atât cu omologul său Raul Castro, cât şi cu fostul lider de la Havana, Fidel Castro. 

Vladimir Putin a fost primit cu onoruri militare la Havana. A fost însoţit de preşedintele Raul Castro în cadrul unei ceremonii la mausoleul închinat soldaţilor sovietici.

Atmosfera a fost destinsă şi, în ciuda cadrului formal, Raul Castro nu s-a putut abţine de la a glumi cu jurnaliştii, apropo de situaţia tensionată din estul Europei.

"Aici, abia ne mobilizăm pentru muncă, dar să mai pornim şi la război? În ţara asta te relaxezi, voi ce părere aveţi?", a spus Raul Castro.

Dar preşedintele Rusiei nu a venit într-o vizită de relaxare. Turneul său în America Latină, care mai cuprinde Argentina şi Brazilia, are drept scop consolidarea cooperări cu guvernele locale. Oficial, pe agendă nu sunt incluse subiecte ce ţin de securitate ori colaborare militară, ci strict de afaceri. Analiştii spun însă că liderul rus vrea să transmită un mesaj americanilor, foarte implicaţi, la rândul lor, în criza din Ucraina.

Mai multe articole despre:
Cuba Fidel Castro Raul Castro Vladimir Putin