MENIU

Vladimir Putin, reacție-șoc după 9 luni de război în Ucraina: Ce spune Kremlinul despre VICTORIE - HARTA frontului

Vladimir Putin, președintele Rusiei Foto: Profi Media

Reacție-șoc din Rusia în legătură cu războiul din Ucraina. Pentru prima dată, victoria invaziei militare nu mai pare atât de sigură pentru liderul de la Kremlin - Vladimir Putin. 

Kremlinul s-a eschivat vineri să răspundă la întrebarea legată de o posibilă retragere din Herson, din sudul Ucrainei.  Asta arată reacția purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin.  

Dmitri Peskov nu a dorit să răspundă când a fost întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin a dat sau nu ordin ca forţele ruse să se retragă din oraşul Herson.

„Această întrebare se referă la desfăşurarea operaţiunii militare speciale, vă recomand să o adresaţi Ministerului Apărării", a răspuns Peskov după ce a fost întrebat direct dacă s-a ordonat sau nnu retragerea din Herson de la cel mai înalt nivel.

În Herson are loc o evacuare masivă de câteva zile a localnicilor de pe malul vestic al fluviului Nipru, ce desparte regiunea în două. Oficialii proruși instalați în Herson de regimul de la Moscova declară că situaţia rămâne "tensionată" în faţa avansului forţelor ucrainene, relatează Agerpres, citând Reuters.

Ucraina ar pregăti o nouă lovitură crucială în războiul pornit de Putin în urmă cu 9 luni.

Experţi occidentali din domeniul securităţii au declarat că toate semnele indică o ofensivă majoră în zilele următoare în Herson, în timp ce Rusia a semnalat deja o posibilă retragere, potrivit publicației ucrainene Focus.

Ucraina vrea să-l surprindă pe Vladimir Putin cu o contraofensivă pentru recucerirea Hersonului, primul mare oraş ucrainean ce a fost capturat de Rusia după începerea invaziei în 24 februarie.

Informațiile din partea ucraineană sunt ținute la secret, Kievul nu a dezvăluit nimic în această săptămână despre operaţiunile sale din jurul Herson. Așa cum a făcut în cazul contraofensivei pe care a anunțat-o în septembrie pentru recucerirea Harkov.

În același timp, ucrainenii transmit informații despre planul rușilor de a păstra linia din sud.

„Rușii trimit mai multe resurse în speranța opririi trupelor ucrainene care avansează în Herson. Inamicul intenționează să îndeplinească această sarcină cu ajutorul primului val de mobilizare parțială și prin creșterea numărului de trupe pe malul de vest al Niprului”, a declarat Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt al Statului Major al armatei, citat de CNN. Oficialul ucrainean se referă la o cale navigabilă cheie în regiune, în care au avut loc recent lupte pe ambele maluri ale Niprului.

Hromov a precizat că în prezent sunt peste 40 de grupuri tactice de batalioane rusești în regiunea Herson, iar fiecare grup cuprinde de obicei aproximativ 1.000 de soldați.

HARTA FRONTULUI din sudul și sud-estul Ucrainei, inclusiv zona HERSON