MENIU

Protest masiv la Chișinău. Zeci de mii de oameni împotriva guvernului

Zeci de mii de oameni au ieșit duminică în capitala Republicii Moldova la un nou miting împotriva guvernului de la Chișinău. Platforma Demnitate și Adevăr cere în continuarea demisia conducerii țării, dar și a conducerilor instituțiilor care ar fi responsabile de devalizarea băncilor, demisia președintelui, alegeri anticipate și alegerea directă a șefului statului. În faţa sediului Global Business Centru, unde protestatarii sperau să îl găsească pe Vladimir Plahotniuc,  se scandează "Acum ori niciodată".

Potrivit Europa Liberă, în PMAN s-au strâns din nou zeci de mii de oameni: „au umplut Piața Marii Adunări Naționale în perimetru străzilor Bănulescu-Bodoni si Pușkin, cam atâția erau si la celalate actiuni de protest”.

De data aceasta, s-au remarcat și grupurile organizate ale studenților de le Universitatea Tehnică, Universitatea de Stat, Universitatea Pedagogică, relatează corespondenta Europei Libere.

Participanții au cerut din nou convocarea unei sesiuni în plen a Parlamentului, cu participarea guvernului și a președinției. La începutul lui septembrie, Parlamentul și-a reluat lucrările dar numai în comisii. Până acum nu a fost nici o ședință în plen, deși este cerută din 6 septembrie de manifestanții din PMAN. Cărora li s-au alătura între timp protestatarii mobilizați de Partidul Socialiștilor și Partidul „Nostru” al lui Renato Usatîi.

Igor Boțan, unul din inițiatorii Platformei civice „Demnitate și Adevăr” a propus de amsemeni duminică, organizarea unui referendum privind modificarea legii electorale pentru a se reveni la alegerea directă a președintelui țării, relatează corespondenta Europei Libere.

În căutarea lui Vladimir Plahotniuc

Simpatizanții Platformei civice Demnitate și Adevăr s-au îndreptat către clădirea de birouri Global Business Centru, unde presupuneau că poate fi găsit Vladimir Plahotniuc, scrie Unimedia.md.

Acolo protestatarii au fost întâmpinați de oamenii legii, care au format un cordon în jurul clădirii. Deși organizatorii, i-au îndemnat pe manifestanți să revină în PMAN, protestatarii au insistat și au forțat gardul GBC. Unii dintre aceștia chiar au aruncat cu pietre în clădire.

După ce s-au îmbrâncit cu polițiștii, un grup de protestatari a reușit să intre în clădire. Aceștia au declarat că în clădire l-au întâlnit pe deputatul Constantin Țuțu. Liderul Platformei DA Andrei Năstase a îndemnat protestatarii să renunţe la mijloacele violente: "Plahotniuc nu este aici. Nu rezolvăm nimic dacă devastăm această clădire".

Miting al prorușilor, desfășurat în paralel

În paralel, în fața Parlamentului continuă protestul organizat de Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru al lui Renato Usatîî, ale căror cereri sunt similare.

Protestatari proruşi au blocat, sâmbătă dimineaţă, circulaţia în centrul Chişinăului, instalând corturi pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Simpatizanţii Partidului Socialiştilor şi Partidului Nostru au blocat circulaţia pe bulevardul Stefan cel Mare pe o distanţă de câteva sute de metri. Protestatarii au montat corturi între intersecţiile cu străzile Serghei Lazo şi Maria Cebotari.

 

Sursa foto: Unimedia

Mai multe articole despre:
parlament protest violenţe Chişinău Opoziţie