MENIU

Viktor Orban se pregătește de prima vizită în Ucraina de când a început războiul Rusiei - Ce condiții îi cere lui Zelenski

Viktor Orban, premierul Ungariei

Viktor Orban ar putea vizita Ucraina, dar numai dacă vor fi îndeplinite anumite condiții, anunță Budapesta.

Vizita lui Viktor Orban în Ucraina este posibilă în perioada următoare numai după ce vor fi îndeplinite "toate condiţiile prealabile". Anunțul a fost făcut de ministrul de externe ungar - Peter Szijjártó, într-un interviu acordat postului de televiziune N1.

Întrebat dacă există voință politică din partea Budapestei a a face o vizită în Ucraina, diplomatul ungar a răspuns că „am primit invitația și o apreciem”.

Pregătirile sunt în desfășurare pentru vizita premierului maghiar Viktor Orbán la Kiev, care va avea loc „după ce se vor îndeplini toate condițiile”, a precizat ministrul de externe ungar.

"Am primit o invitaţie, iar acum trebuie să finalizăm partea tehnică a pregătirilor. După îndeplinirea tuturor condiţiilor prealabile, vizita poate avea loc, dar acum ne aflăm în stadiul de pregătire tehnică. Premierul a discutat recent cu preşedintele Zelenski la Bruxelles. Suntem întotdeauna pregătiţi pentru dialog şi sperăm că dialogul va avea sens. Acum pregătim totul, vom vedea", a declarat Szijjarto.

Viktor Orban este printre cei câțiva lideri europeni care nu au vizitat Uncraina de la începutul războiului pornit de Rusia. Se știu pozițiile pro-ruse ale regimului de la Budapesta de la începutul războiului pornit de Kremlin. În același timp, Orban a avut numeroase intervenții anti-occidentale în ultimii ani, creând mai multe tensiuni în UE. Potrivit presei financiare, Ungaria traversează vremuri dificile chiar dacă a ales să importe gaz rusesc în ruble şi a refuzat să acorde ajutor militar Ucrainei. Însă, în același timp, Budapesta s-a implicat în criza refugiaților din Ucraina, în plus a trimis și ajutoare umanitare.

În februarie, secretarul administrației prezidențiale ungare a confirmat că președintele Zelenski l-a invitat pe Viktor Orban să viziteze Ucraina, în cadrul unei întâlniri în cadrul summitului UE de la Bruxelles, scrie Ukrainska Pravda.

Chiar dacă la fotografia oficială de grup de dinaintea summitului Consiliului European din 9-10 februarie, Viktor Orban a făcut notă discordantă cu ceilalți lideri europeni prezenți. Premierul Ungariei nu a aplaudat sosirea lui Volodimir Zelenski, spre deosebire de ceilalți președinți și premieri prezenți.