MENIU

Viktor Orban va câștiga alegerile de duminică din Ungaria. Stânga - scor dezastru

<p>Viktor Orban&nbsp;</p>

Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, va câștiga lejer alegerile parlamentare de duminică din Ungaria, în condițiile în care opoziția este slabă și dezbinată. Este neclar încă dacă premierul va beneficia de o majoritate de două treimi. 

Discursul iliberal, eurosceptic și xenofob al premierului maghiar Viktor Orban și reformele catalogate drept antidemocratice se bucură de un real succes electoral. Iar acuzațiile de corupție care vizează cercul său de apropiați nu îl afectează. Partidul premierului va câștiga fără probleme alegerile parlamentare de duminică din Ungaria, arată sondajele de opinie. Fidesz a crescut în preferințele electoratului până la 41% în ultimele zile, potrivit unui sondaj Median realizat între 23 și 27 martie.

Asta înseamnă că Fidesz va câștiga 142 din cele 199 de mandate parlamentare, adică o majoritate de două treimi. În funcție de prezența la urne, de votul indecișilor, dar și de sistemul electoral din Ungaria însă, Fidesz ar putea rămâne doar cu o majoritate simplă. 

Principalul avantaj al Fidesz este acela al unei opoziții care nu reușește să se unească din diverse motive - viziuni diferite, competiție pentru același electorat.

Partidul lui Viktor Orban este urmat în sondaje de Jobbik, partidul de extremă-dreapta, care și-a moderat discursul și încearcă să se prezinte în ultimii ani drept o grupare naționalistă.

Jobbik ar urma să câștige 12%, respectiv 22 de mandate.

Urmează socialiștii cu 9%, cel mai slab scor din istorie, care le va aduce 19 mandate.

În jur de 5% vor lua alte două partide, Coaliția Democratică, gruparea fostului premier Ferenc Gyurcsány, și Politica Poate Fi Altfel - stânga liberală ecologistă.

La capitolul candidați pentru funcția de premier, Viktor Orban conduce iarăși, detașat. Aproximativ 50% dintre alegătorii ungari îl susţin pe actualul premier pentru un nou mandat, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Nezopont, relatează agenţia MTI, citată de Mediafax. 

Candidatul alianţei de opoziţie Partidul Socialist - Parbeszed Magyarorszagert (Dialog pentru Ungaria), Gergely Karacsony, beneficiază de o susţinere de 13%.

Liderul formaţiunii LMP (Politica poate fi diferită), Bernadett Szel, a fost aleasă de 8% dintre respondenţi pentru funcţia de premier.

Preşedintele partidului naţionalist radical Jobbik, Gabor Vona, este susţinut de 7% dintre alegătorii consultaţi. Fostul premierul socialist Ferenc Gyurcsany, preşedintele partidului DK (Coaliţia Democratică), a primit o susţinere de 3%.

Gabor Fodor (Partidul Liberal) şi Andras Fekete-Gyor (Mişcarea Momentum) au fost creditaţi cu 1% fiecare în cadrul sondajului.

Sondajul naţional a fost efectuat la cererea cotidianului Magyar Idok, între 19 şi 23 martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, potrivit Institutului Nezopont.

Mai multe articole despre:
Fidesz Viktor Orban alegeri ungaria