MENIU

VIDEO | Proteste de amploare în Spania și Marea Britanie din cauza crizei de energie

Proteste în Marea Britanie / Sursa foto: Profi Media

Pe străzile din Barcelona oamenii au început să protesteze după ce Spania a majorat prețurile la energia electrică. Manifestanții cer intervenția Guvernului după ce au ajuns să plătească cel mai mare preț din ultimele trei decenii pentru energia electrică. În Marea Britanie, englezii iau cu asalt băncile de alimente. Specialiștii spun că aceeași criză de alimente ar putea ajunge și în România. 

Aproape 2.000 de oameni au mărșăluit pe străzile din Barcelona și au protestat față de creșterea prețurilor la energie. În ultima lună s-au înregistrat cote record pentru ultimii 29 de ani.

„Am venit să protestăm pentru că se pare că energia în această țară este plătită la un preț inaccesibil pentru societate. Modul în care este organizat sistemul de electricitate în această țară. Se pare că, dacă nu ai un venit mare, nu poți beneficia de pe urma lui”, a precizat un protestatar catalan.

„Poate regularizarea prețurilor și, de asemenea, companiile de energie electrică nu ar trebui să aibă atât de multă putere, pentru că totul e la mâna lor”, a afirmat un alt protestatar catalan.

Spre deosebire de media europeană, în Spania, prețul mediu pentru un megawat pe oră este de 167 de euro, adică cu 40 de euro mai ieftin ca în România. În doar o lună a crescut cu aproape 30%. Iar prețul mediu pentru un litru de benzină în Spania este de 7.5 lei.

În afara Uniunii Europene, în Marea Britanie, englezii au luat cu asalt băncile de alimente. Sute de oameni formează cozi uriașe pe fondul crizelor de combustibili, alimente și energie.

La Londra protestele scapă de sub control. Oamenii nu mai pot face față cheltuielilor.

În Regatul Unit, prețul mediu pentru un megawat pe oră este de 194 de euro. Dar din ianuarie prețul la gaze a crescut cu 423%.

Brexitul continuă să îi nemulțumească pe englezi. În Irlanda de Nord, patru bărbați au deturnat și incendiat un autobuz într-o comunitate unionistă din orașul Belfast. Incidentul vine la o săptămână după ce un alt autobuz a fost atacat. 

Mai multe articole despre:
proteste spania Marea Britanie criza de energie