MENIU

VIDEO | Polonia ridică zid metalic uriaș la granița cu Belarus

Sursa foto: Twitter

Polonia înlocuiește gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu Belarus cu un zid metalic uriaș, menit să împiedice intrarea migranţilor în țară. Lucrările de construcție sunt în toi, iar proiectul va înghiți, până la finalizare, peste 350 de milioane de euro. Miile de refugiați au produs, anul trecut, o criză de amploare între Varşovia şi Minsk. Proiectul de anvergură va fi gata până la vară, au apreciat experții. 

Gardul metalic va avea o lungime totală de peste 400 de kilometri, de-a lungul frontierei polono-belaruse, iar înălțimea sa va măsura peste 5 metri. Și pentru că este proiectat în sprijinul grănicerilor, zidul va fi prevăzut cu camere de supraveghere și cu detectoare de mișcare.

Apărătorii drepturilor omului au criticat dur planul polonezilor. Aceștia se tem pentru viețile migranților aflați în zone de conflict, care nu vor mai putea cere azil politic. Ecologiștii s-au declarat și ei îngrijorați de efectele nocive asupra pădurii de la graniță.

Mii de migranți au încercat să intre din Belarus în Polonia, anul trecut. Cei mai mulți veneau din Orientul Mijlociu. La apogeul crizei, Polonia a construit baraje de sârmă ghimpată şi a trimis mii de militari în sprijinul grănicerilor, pentru a-i forța pe migranți să treacă înapoi, în Belarus.

Chiar dacă, în ultimele luni, numărul de tentative de trecere ilegală a graniței a scăzut, oficialii polonezi ai Apărării nu au renunțat la planul marelui zid.

Mai multe articole despre:
polonia zid metalic