MENIU

Victime colaterale. Animalele dintr-o grădină zoo de lângă Kiev, la un pas de moarte: nu există încălzire,iar mâncarea se termină

Viitorul grădinilor zoologice din Ucraina, amenințat de război. Foto/Profimedia

Grădina zoologică „12 luni” din Demidov, regiunea Kiev a fost la un pas de dezastru - animalele îngheață, mâncarea se epuizează.

„Aproximativ jumătate din cele 500 de animale care se află în parc nu pot rezista fără căldură, iar gaz și electricitate nu mai avem de 10 zile”, a declarat directorul grădinii zoologice, Mikhail Pinchuk, pentru publicația Vesti

"Cazanele noastre s-au oprit, iar fără alimentare gaze pentru căldură temperatura scade rapid. Au venit și înghețurile, iar în absența încălzirii, moartea va începe astăzi. Avem doar 500 de animale, dintre care aproximativ jumătate sunt iubitoare de căldură, mai ales maimuțe.Dar dacă o maimuță inteligentă poate încă pune ceva pe ea însăși, atunci animalele precum girafa și rinocerul nu pot și se îmbolnăvesc. Ele nu sunt ușor de vindecat nici chiar în vremuri normale, atunci într-o situație ca acum, va fi pur și simplu nerealist, ca să nu mai vorbim de faptul că nu există nimic cu care să-i tratezi.”

La grădina zoologică din Demidov (la 46 km de Kiev) acum sistemele de artilerie nu bombardează. Dar linia frontului trece pe lângă Demidov, podul dintre sat și Kiev a fost aruncat în aer, pe de altă parte, trupele de ocupație ale Federației Ruse nu permit ca animalele să fie scoase - rușii refuză categoric să le lase.

Grădina zoologică solicită organizarea unui coridor verde care să permită grădinii zoologice să aducă motorină pentru încălzire și hrana animalelor. 

Deși acest lucru nu este posibil, aceștia îi cer celor care au plecat din Demidov să raporteze dacă mai au combustibil sau dacă mai sunt alimente în pivnițe - legume, fructe.

„Am fi recunoscători dacă m-ar anunța, să zicem, scriind pe Facebook coordonatele – acest lucru va permite animalelor noastre să reziste”, spune directorul grădinii zoologice. 

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi zoo demidov