MENIU

Război: Arabia Saudită intră în Yemen cu 100 de avioane şi 150.000 de soldaţi

Arabia Saudită a lansat în noaptea de miercuri spre joi o operațiune militară în Yemen pentru a-l apăra pe președintele yemenit, Abd-Rabbu Mansur Hadi, contestat de rebelii șiiți houthi, a anunțat ambasadorul regatului saudit la Washington, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Operațiunea 'Fire Storm' a fost lansată de Arabia Saudită și aliați din Consiliul de Cooperare al Golfului, a declarat ambasadorul Adel al-Jubeir.

Potrivit postului public de televiziune saudit, citat de DPA, Riadul a anunțat că 100 de avioane participă la operațiunea militară lansată contra rebelilor houthi în Yemen. De asemenea, circa 150.000 de soldați au fost desfășurați în Yemen.

Loviturile aeriene lansate miercuri noaptea de aviația saudită au distrus depozite de muniții ale rebelilor houthi și au cauzat moartea mai multor lideri ai acestora, potrivit agenției de presă Al-Arabiya, cu sediul la Dubai. Forțele Aeriene Regale Saudite au preluat joi dimineață controlul asupra spațiului aerian yemenit, adaugă sursa citată.

Pe de altă parte, un oficial iordanian a confirmat joi dimineață că avioane ale forțelor aeriene iordaniene participă la operațiunea condusă de Arabia Saudită contra milițiilor houthi în Yemen.

''Aceasta este în concordanță cu sprijinirea legitimității în Yemen și a securității și stabilității sale. Securitatea Yemenului și a Golfului are un interes strategic ridicat (pentru Iordania)'', a explicat oficialul iordanian, citat de Reuters.

De cealaltă parte, milițiile houthi au anunțat că sunt pregătite să facă față singure campaniei aeriene conduse de Riad, fără a fi nevoie să solicite ajutorul Iranului, aliatul rebelilor din Yemen.

Întrebat dacă după începerea operațiunii saudite s-a solicitat ajutor din partea Teheranului, Mohammed al-Bukhaiti, reprezentant al conducerii politice a milițiilor houthi a răspuns: ''Nu. Poporul yemenit este pregătit să se confrunte cu această agresiune fără niciun amestec străin''.

Marocul și Sudanul și-au exprimat și ele dorința de a lua parte la operațiunile militare contra rebelilor houthi din Yemen și în care sunt implicate zece state din zona Golfului, informează agenția de presă saudită.

Forțele loiale președintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi au recâștigat joi dimineață controlul asupra aeroportului din Aden după confruntări armate intense cu milițiile houthi, a anunțat un oficial local.

Militarii din Brigada 39 blindată, fideli șefului statului, pierduseră miercuri controlul aeroportului din Aden, în favoarea trupelor loiale fostului președinte Ali Abdullah Saleh, aliat al milițiilor houthi și un personaj încă puternic în Yemen.

Oficialul citat a adăugat că așa-numitele comitete populare (forțele pro-Hadi) ''au preluat din controlul'' aeroportului din Aden.