MENIU

Vedeta TV care candidează împotriva lui Putin. I se spune candidata-caricatură și are un rol precis

Jurnalista și vedeta TV Ksenia Sobceak și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2018 din Rusia, unde se va confrunta cel mai probabil cu Vladimir Putin. În vreme ce Sobceak încearcă să se poziționeze drept un om real al opoziției, adevăratul lider al mișcării anti-Putin, Alexei Navalinîi, spune că vedeta TV candidează doar de formă, pentru a oferi impresia unei lupte electorale reale. Luptă care, evident, nu există.

Dacă până acum presa doar specula pe acest subiect, acum anunțul este oficial, scrie Unimedia.info. Ksenia Sobceak a publicat și primul video în care explică de ce candidează și de ce ar trebui oamenii să o voteze.

Sloganul de campanie al Kseniei Sobchak este "Ksenia Sobceak-candidatul împotriva tuturor" ("Ксениа Собчак- кандидат против бсех"). În videoul său de adresare către alegători, jurnalista spune că oferă prin candidatura ei o alternativă celor care au fost la putere în Federația Rusă de când era mică.

Proaspăta candidată la alegerile prezidențiale, o personalitate foarte cunoscută în Rusia, are o poveste cel puțin interesantă. Sobceak este fiica fostului primar al orașului Sankt Petersburg, Anatoli Sobehak, care i-a fost șef și mentor lui Vladimir Putin. De câțiva ani, vedeta TV a avut o tranziție neașteptată spre rolul de opozantă a actualului regim. 

Alexei Navalinîi, liderul real al opozișiei, a criticat însă potențiala candidatură a lui Sobceak, încă de pe când se specula pe acest subiect. Navalinîi a numit-o pe Sobceak "candidat-caricatură", creat de Kremlin.

Deși a participat la mitinguri împotriva lui Vladimir Putin și se poziționează împotriva acestuia de mai mulți ani, criticii spun că mișcarea vedetei TV are un singur rol: acela de a aduna câteva procente și de a oferi lumii întregi impresia unui scrutin legitim. 

Criticii mai spun că vedeta Sobceak a avut o întâlnire privată cu Vladimir Putin, înainte de a-și anunța candidatura.  

Actualul președinte nu a făcut încă anunțul oficial despre intenția de a participa la următoarele alegeri.

Candidatura opozantului Alexei Navalinîi rămâne și ea deocamdată sub semnul întrebării. Comisia Electorală Centrală a spus clar că acesta nu este eligibil din cauza că a fost condamnat pentru delapidare, relata reuters.com.

Mai multe articole despre:
Rusia alegeri Vladimir Putin Ksenia Sobceak